Menekülteket támogatnak a csernobili vodka bevételéből

Az ukrajnai háború elől menekülőknek ajánlotta fel bevételét az a brit tudósok által alapított kísérleti vállalkozás, amely a Csernobil közelében termesztett növényekből készít vodkát.

Hányan haltak meg Csernobil miatt?

Jim Smith, a Portsmouth-i Egyetem professzora és ukrán kollégái 2019-ben hoztak létre egy társadalmi vállalkozást, hogy bebizonyítsák: az 1986-os nukleáris baleset által érintett régióban biztonságosan állítható elő vodka. A tudományos kísérletként indult vállalkozás a radioaktív anyagoktól mentes vodkát az Egyesült Királyságban forgalmazta. A Chernobyl Spirit Company elnevezésű cég most felajánlotta, hogy az ukrán menekülteket támogatja két új termékének első 850 palackos tételéből származó nyereségével.

Több mint 6 millió forintos adomány

A szeszes italokat Ukrajnában olyan körtéből és szilvából párolják, amelyet tavaly ősszel szüreteltek a csernobili katasztrófa által érintett körzetekben. A cég tavaly ősszel kezdte el Apple Spirit nevű almából készült terméke forgalmazását is. A vállalkozás eddigi teljes profitját, 15 ezer fontot (6,6 millió forintot) az ukrajnai menekülteknek adományozták. Emellett ígéretet tettek arra, hogy jövendő nyereségeik 75 százalékát az ukrán közösségeknek adják a helyreállítások támogatására.

Smith elmondta: eddigi pályáját annak szenteltre, hogy feltárja a csernobili katasztrófa következményeit, de most elborzadva tapasztalja, hogy az oroszok által Ukrajna ellen indított háborúnak mennyivel szörnyűbb hatása van. "Társadalmi vállalkozásunk célja, hogy támogassuk az érintett közösségeket Csernobilban, amelyek közül sokan most orosz megszállás alatt állnak" - tette hozzá.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)