Megtalálták az ünnepi érzet központját az agyban

Kétfajta ember van: az egyik utálja a karácsonyi forgatagot, a másik pedig alig várja már, hogy elkezdhessen készülni az ünnepekre némi hó és forralt bor kíséretében. Vajon mi az oka ennek?

Egy új dán kutatás szerint az, hogy van egy agyi régió, amelynek hatására úrrá tud rajtunk lenni az „ünnepi érzet”. A BMJ szaklap karácsonyi számában megjelent tanulmányukban a University of Copenhagen kutatói azt írják: számos ember szenved ünnepgyűlölettől, emiatt is kezdték el kutatni azt, hogy ezen érzet hol alakulhat ki az agyban.

A kutatók 26 önkéntes agyát vizsgálták meg fMRI-vel: a kísérlet során egy olyan zárt tesztszemüveget viseltek, amelynek belső felére kétmásodpercenként vetítettek különböző képsorozatokat: féltucatnyi karácsonyi képet féltucat hasonló, de ünnepi jelleget nem hordozó kép követett - összesen 84 képet mutattak az önkénteseknek. A képek megnézése után pedig egy kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy mit gondolnak és éreznek az ünnepi időszakról.

Van aki imádja a karácsonyt, és van, aki alig várja, hogy vége legyen

Életünk, éveink számlálóiként még a cinikus felnőttkorba is elkísérnek a karácsonyestek emlékei. Gyermekként csak várjuk a karácsonyt, később viszont már mi válunk felelősekké mások ünnepének felhőtlen öröméért is. Gyönyörű, de nem könnyű feladat. Kattintson! Az önkénteseket válaszaik mentén sorolták két csoportba: a „karácsonyi csoport” tagjai pozitívan vélekedtek az ünnepekről, az „ünnepmentes csoport” tagjai pedig semlegesen vagy negatívan álltak a témához. (Az előbbi csoportban jobbára a tősgyökeres dánok voltak, akiknek felmenői is tisztelték az ország hagyományait, míg az utóbbiban inkább olyanok voltak, akik más országban születtek és nevelkedtek fel – a tanulmány szerint ilyenek voltak a kísérletben résztvevő pakisztáni és iraki származású dán állampolgárok.)

Az eredményeket megvizsgálva a kutatók arra figyeltek fel, hogy míg a karácsonyi képek mindkét csoportba soroltaknál jobban fokozták a látókérgi aktivitást a mindennapos képekhez képest, a karácsonyi csoport tagjainál igen eltérő agyi működést lehetett megfigyelni öt különböző területen. Érdekes módon ezek olyan agyi régiók voltak, amelyeket korábbi kutatások a spiritualitáshoz, illetve az arckifejezések és érzelmek összekapcsolásához kötöttek. Olyan régió is aktivizálódott a képek hatására, amely a világgal való harmóniánk vagy kapcsolatunk észlelésekor, megtapasztalásakor aktív.

Érdemes megjegyezni: az öt területből álló, „karácsonyi érzet hálózatnak” nevezett agyi központot csak karácsonyi képekkel tesztelték – a kutatók még nem tudják, hogy mi történik agyunkban húsvétkor vagy a születésnapunkon.

Forrás: IFL Science

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: