Megőrzi az egészséget a sírás!

Nem luxus, hanem alapvető biológiai szükséglet a könnyezés: nélküle nem maradna egészséges a szemünk, és szervezetünk is megsínylené a hiányát.

Bár konkrét funkciójuk is van a könnyeknek, mégis a legtöbben erős érzelmek hatására, esetleg filmeken, könyvek olvasásakor sírnak. Ám a két nem képviselői közül korántsem ugyanannyian: a nők 71 százaléka, a férfiak 40 százaléka képes erre.

Felmérések szerint okkal vagy ok nélkül havonta a nők 74 százaléka, és a férfiak 20 százaléka hullat könnyeket - igaz, az adat nem lehet elég pontos, mert a férfiak nem szívesen ismerik be ezt. Fájdalomtól a nők 36 százaléka, a férfiak 25 százaléka sírja el magát. Szerelem, illetve a vele járó bonyodalmak miatt a nők 42 százaléka és a férfiak 22 százaléka ejt könnyet.

De vajon miért könnyeznek gyakrabban a nők? Kiderült, hogy ezért nem a "nőies" vagy a "férfias" jellem a felelős, hanem a nő és a férfi szervezetének biokémiája, két hormon jelenléte. A gyengébbik nem azért sírósabb, mert prolaktint termel, amely nemcsak a sírásért felelős, hanem szoptatáskor az anyatejtermelésért is. A férfiak viszont ezért "nyelik le" a könnyeiket, mert a tesztoszteron akadályozza a könnyfolyadék termelődését.

Érdekes, hogy más az összetétele a könnynek, ha örömünkben sírunk, és más, ha bánatunkban. Ha szomorúság, fájdalom, stressz ríkat meg minket, akkor a könny stresszhormonokat tartalmaz, amelyeket az agy parancsára a szervezet bocsát ki az érzelmek elszabadulásának pillanatában. A kisírt folyadék eltávolítja a szervezetből a túlfeszültség miatt kiszabadult anyagokat. Ha örömünkben, izgalmunkban sírunk, akkor az izgalom hatására növekvő adrenalin hatását enyhíti a keletkező folyadék, oldja a feszültséget. Ugyanez a feszültségoldás az oka annak, hogy megállíthatatlan nevetéskor is potyognak a könnyeink.

A hagyma pucolásakor vagy a szembe került kosz kipislogásakor ismét más összetételű könny termelődik.

Érdekes az is, hogy az újszülöttek még nem tudnak könnyekkel sírni. A könnymirigyek ugyan működnek a születéstől fogva, hiszen védeniük kell a szemet, de nem termelnek sok könnyfolyadékot. Egy idő elteltével aztán a gyermek már igazi könnyekkel sír, és ezzel képes levezetni az érzelmei által okozott feszültséget.

Forrás: http://www.aif.ru

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció