Meglepően bonyolultak a hallucinációk

A hallási hallucinációkkal kapcsolatban sokáig úgy gondolták, egyszerű, semleges hangokat hall valaki a fejében, és ez közvetlen összefüggésben van a különböző pszichiátriai betegségekkel. Egy kutatás szerint azonban a hallucinációk jóval bonyolultabbak, mint hittük.

A The Lancet Psychiatry című szaklapban megjelent, nagyszabású kutatás eredményeiből kiderült, hogy a hallási hallucinációk meglepően bonyolultak, például többfélék, különböző tónusúak lehetnek, jól elkülöníthető karakterisztikájuk van, és időnként fizikai tüneteket is okozhatnak.

A kutatás azt is bizonyította, hogy olyan emberek is hallucinálhatnak, akiknél semmilyen pszichiátriai betegséget nem diagnosztizáltak. A szakemberek szerint ezen eredmények azt sugallják, hogy a hallucinációkat érzékelők számára többféle, differenciáltabb terápiás lehetőségeket kell kidolgozni.

A hallási hallucinációk gyakori velejárói bizonyos pszichiátriai betegségeknek, például a pszichiátriai betegséget nem diagnosztizáltak. A szakemberek szerint az emberek 5-15 százaléka tapasztal ilyen hallucinációkat életében legalább egyszer.

Emberségesebb és közösségibb pszichiátriára van szükség - véli Dr. Danics Zoltán. A reformpszichiáter szerint az emberi lélekkel foglalkozó orvosoknak sokkal inkább a megértésre kell törekedniük, mintsem mereven kezelniük a hozzájuk fordulókat. Tudjon meg többet, kattintson! "Az eredményeinknek köszönhetően a hallási hallucinációkkal kapcsolatban teljesen átalakulhat a szakemberek hozzáállása" - mondta dr. Angela Woods, a Durham University Centre for Medical Humanities részlegének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. "Létfontosságú, hogy mélyebben és több szempontból is vizsgáljuk a hallucinációkat, hogy megtudjuk, ténylegesen mit tapasztalnak meg az emberek, és nemcsak azzal foglalkozzunk, hogy milyen tapasztalásokat feltételezünk. Ez a hozzáállás megváltoztathatja és hatékonyabbá teheti a klinikai munkát is."

A kutatásban 153-an vettek részt, akikkel online kérdőívet töltettek ki. A résztvevők nagy részének volt valamilyen pszichiátriai zavara, de 26 embernél korábban semmilyen pszichés betegséget nem diagnosztizáltak. A válaszadók 81 százaléka több hangot is érzékelt, és ezeknek nagyon jól elkülöníthető jellegzetességeik vannak. A résztvevők 45 százaléka olyan érzékelésről számolt be, melyeknél a hangok részben gondolati, részben pedig akusztikus jellegzetességeket hordoztak. Ez megkérdőjelezi azt a korábbi elképzelést, mely szerint a hallucinációkra vagy csak az egyik, vagy csak a másik a jellemző.

A hallási és vizuális hallucináció pszichiátriai betegség

A megkérdezettek 66 százalékánál testi tünetek is jelentkeztek a hangok mellett, például melegségérzet, viszketés vagy csiklandozás. Azok a hangok, melyek ilyen tüneteket váltanak ki, általában rosszindulatúak vagy erőszakosak, és bizonyos esetekben traumás élményekhez kötődnek. A hangokhoz gyakran kötődnek negatív érzelmek, például félelem, szorongás, depresszió vagy stressz, de a válaszadók 31 százaléka pozitív érzelmekről is beszámolt.

"Az eredményeink azt sugallják, hogy a nem létező hangok nem egyszerűen kéretlen, furcsa gondolatok, hanem olyan távoli lények, akiknek egyedi személyisége és története van" - mondta dr. Nev Jones, a kutatás másik szerzője.

A kutatók egy esettanulmányt is ismertetnek a tanulmányban. Rachel Waddingtonnak hallási és vizuális hallucinációi is vannak. "Nagyjából 13 különböző hangot szoktam hallani. Mindegyik másmilyen, mintha különböző nemű és korú emberek beszélnének. Néhány közülük agresszív és erőszakos, mások félénkek vagy éppen ijedtek. Egy ideje megtanultam kezelni ezeket, már nem érzek rettegést, annak ellenére, hogy néhányan igen félelmetes dolgokat mondanak. Mára jobb a kapcsolatom a hangokkal, el tudom dönteni, hogy válaszolok-e rájuk, meghallgatom-e őket. Néhány hang kifejezetten segít abban, hogy jobban megértsem a saját érzelmeimet, vagy képes legyek szembenézni egy-egy problémával" - meséli.

A kutatás a www.thelancet.com oldalon jelent meg.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)