Meglepő, mire jó a hüvelykujjunk

A rutinosabb, ügyesebb felhasználók közel olyan gyorsan tudnak írni okostelefonuk képernyőjén, mint az asztali számítógépek billentyűzetén - mutatta ki egy globális felmérés.

Az intenzív vizuális élményt nyújtó videojátékok mellett eltörpül a fakockák, kifestők élvezeti értéke - hogyan hatnak az okostelefonok és tabletek a mai gyerekekre? Részletek itt.

A Cambridge Egyetem és a finnországi Aalto Egyetem kutatóinak felmérésben - a világ 160 országából - mintegy 37 ezer jelentkező vett részt. Az online teszt egyaránt mérte a gépelés és pötyögés sebességét, valamint pontosságát - írta meg a Qubit. Az így kapott eredmények alapján kiderült, hogy azok, akik egy ujjal pötyögnek, átlagosan 29 szót tudnak leírni egy perc alatt, míg a két hüvelyujjukat egyszerre használók 38 szót. Ez utóbbi érték alig 25 százalékkal marad el a hagyományos klaviatúrán gépelők 52 szavas átlagától. Mindazonáltal érdemes megemlíteni, hogy az okostelefonosok csúcstartója percenként 85 szót tudott bevinni, fölényesen megelőzve ezáltal a legtöbb billentyűzethasználót.

A két ujjal pötyögők közel olyan gyorsak, mint akik billentyűzeten írnak
A két ujjal pötyögők közel olyan gyorsak, mint akik billentyűzeten írnak. Fotó: iStock

Egyértelműen kiderült tehát, hogy két ujjal gyorsabban lehet írni telefonon, mint egy ujjal, továbbá azt is kimutatták a kutatók, hogy az idősebb generációk sokkal rosszabbul teljesítenek e téren. A tinédzserek percenkénti 40 szavas átlagához képest a 40-es és 50-es korosztály már csak 29, illetve 26 szót tudott produkálni. A felmérés résztvevői átlagosan napi hat órát töltenek telefonjuk nyomkodásával, a fiatalok jelentős része már nem is használ más eszközt szövegírásra.

Anna Feit, a kutatás nyomán megjelent tanulmány egyik szerzője, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) informatikusa azt tanácsolja, hogy amennyiben szeretnénk gyorsabban írni okostelefonunkon, szokjunk rá arra, hogy mindkét hüvelyujjunkat használjuk e célra. Ezen felül érdemes bekapcsolni az automatikus javítási funkciót is, mivel az autokorrekció percenként 9 szóval javította a kísérlet alanyainak átlagát.

Magát a tesztet - angol nyelven - egyébként bárki kipróbálhatja ide kattintva. A kitöltés mindössze tíz percet vesz igénybe.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: