Meglepő dolog derült ki a balkezességről

Összefüggést mutatott ki a balkezesség és az alacsony születési testsúly között egy finn, holland és japán szakemberekből álló kutatócsoport.

Hogyan készítsük fel balkezes gyermekünket az iskolakezdésre? Részletek itt.

Korábbi tanulmányok is sugalltak már kapcsolatot a balkezesség és az alacsony születési testsúly között. Más vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a jobb- vagy balkezesség már a születés előtt eldől: az ultrahangvizsgálatok tanúsága szerint a magzatoknál már 10 hetes korban megfigyelhető, hogy melyik hüvelykujjat "részesítik előnyben". A mostani kutatás során a szakemberek több bizonyítékot akartak gyűjteni a születési súly és a jobb- vagy balkezesség közötti kapcsolatról.

A balkezesség kihatással lehet a születési testsúlyra
A balkezesség kihatással lehet a születési testsúlyra

Kisebbek a balkezes koraszülöttek

A szakemberek két óriási születési adatbázist elemeztek, egyet Hollandiából, egyet Japánból. Mivel korábbi kutatások már kimutatták, hogy a balkezesség gyakoribb az ikreknél és még gyakoribb a hármas ikreknél, a kutatók kizárólag az utóbbiakra fókuszáltak tanulmányukban. Az adatbázisokat leszűrték a 33 hétre született hármas ikrekre: Hollandiában ez 947, Japánban 1305 koraszülött hármas ikret jelentett.

A kutatók ezután megállapították, hogy a jobb- és balkezes gyerekek születési átlagsúlya eltért egymástól: Hollandiában a balkezes gyerekek átlagosan 1,79 kilogrammal, a jobbkezesek 1,903 kilogrammal jöttek világra. Japánban hasonló eredményre jutottak: a balkezes gyerekek születési súlya 1,599, a jobbkezeseké 1,727 kilogramm volt.


Az eredmények szerint sem az anya életkora, sem a születési sorrend nem befolyásolta a gyerekek balkezességét. A kutatók azt is megállapították, hogy a balkezes gyerekeknél lassabban fejlődtek a motorikus képességek. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy eredményeik nem azt jelentik, hogy az alacsony születési súly a balkezesség egyetlen oka. Mint rámutattak, korábbi tanulmányok szerint az örökletesség is szerepet játszik benne: balkezes embereknek nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyereke.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag