Meglepő, de ebben is hasonlítanak ránk a majmok

Újabb hasonlóságot fedeztek fel az emberek és a majmok között svájci és brit kutatók. Ezúttal azt derítették ki, hogy kommunikációs szokásainkban is vannak egyezések.

Az emberhez hasonlóan a majmok is kommunikálnak egymással, mielőtt elkezdenek vagy befejeznek egy közös tevékenységet - állapították meg svájci és brit kutatók. Ez a fajta kommunikáció mindeddig csak az ember esetében volt ismert.

A majmok is udvariasak lennének?

Percenként akár tizenkét szó legépelésére is képesek voltak majmok egy gondolatvezérlésre épülő technológia révén, ami jelentősen megkönnyítheti a mozgási rendellenességgel élő emberek kommunikációját. Olvassa el a részleteket!

Az emberek világában udvariatlannak számít elbúcsúzás nélkül befejezni egy beszélgetést, vagy egymás köszöntése nélkül elkezdeni egy közös feladatot. A Neuchateli Egyetem és a Durhami Egyetem kutatói Raphaela Heesen biológus vezetésével hasonló magatartást figyeltek meg az állatkertben tartott bonobóknál és más csimpánzfajoknál is. A kutatók elemezték, hogy mi történik, mielőtt és miután az állatok kölcsönösen tetvetlenítik a bundájukat vagy együtt játszanak. A bonobók az esetek 90, a csimpánzok pedig az esetek 70 százalékában adtak le célzott jelzéseket, mielőtt közös tevékenységbe fogtak volna. A közös játék és a bundagondozás utáni kommunikáció - mint amilyen az érintés, a kézfogás vagy a kölcsönös szembenézés - ennél is markánsabb volt.

majom, ember
Újabb hasonlóságot fedeztek fel az emberek és a majmok között. Fotó: Getty Images

Közeli ismerőseikkel is úgy viselkednek, mint mi

Az is kiderült, hogy érdekes módon a bonobók gyengébb jelzéseket küldtek, amikor partnerük egy hozzájuk társadalmilag közelebb álló csoport tagja volt. Ez hasonló ahhoz a magatartáshoz, mint amelyet embereknél társasági etikettnek vagy udvariasságnak tartunk. "Ha az ember egy jóbaráttal lép interakcióba, sokkal kisebb valószínűséggel törődik az udvarias kommunikációval" - írja a tanulmányban Raphaela Heesen. A kutatók szerint a bonobók és csimpánzok körében megfigyelt kommunikáció segíthet jobban megérteni a kölcsönös elkötelezettség eredetét és evolúcióját az emberek esetében.

Az orángutánokról is kiderült egy érdekes dolog

Egy másik kutatás szintén a majmok viselkedését vizsgálta, a német kutatók azonban az orangutánok eszközhasználati szokásaira fókuszáltak. A Tübingeni Egyetem szakemberei azt állapították meg, hogy az orangutánok nem ellesik egymástól, hanem saját maguk jönnek rá, hogyan tudják a természetből vett "kalapáccsal" feltörni a dióféléket. A diófélék valamilyen tárggyal való feltörése egyébként az egyik legösszetettebb eszközhasználati magatartásforma az állatvilágban. A vadonban eddig csupán a csimpánzoknál, a csuklyás majmoknál és a makákóknál figyelték meg a gyakorlatot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: