Megjósolja a halál idejét egy szoftver

A halál időpontját is képes megjósolni szívbeteg emberek esetén egy szoftver - ezt állítják legalábbis a brit Medical Research Council kutatói.

A szakemberek egy olyan szoftvert fejlesztettek, amelyik a vérmintákat és szívverés-ritmusokat elemezve meg tudja jósolni, hogy mikor áll le a szív működése - írja az Index . A kutatók szerint a szoftver segítségével megállapítható lenne, hogy a betegnek szüksége van-e hatásosabb kezelésre.

Egyre pontosabb

A kutatók 256, pulmonális hipertenziótól szenvedő beteg MRI-felvételeit , kardiológiai adatait és vérteszteredményeit táplálták be a szoftverbe. Az algoritmus minden szívverésnél harmincezer különböző pont mozgását azonosította. Az adatokat összevetették nyolc év egészségügyi nyilvántartásával, így a gép megtanulhatta, hogy a páciens halálához közeledve milyen élettani anomáliák lépnek föl.

A szívbetegek állapota egyik pillanatról a másikra is változhat
A szívbetegek állapota egyik pillanatról a másikra is változhat

A mintafelismerés egyre jobban megy a szerkezetnek, a szoftver öt évvel előre megjósolhatja egy beteg halálát. A mesterséges intelligencia az esetek 80 százalékában eltalálta, hogy ki hal meg egy éven belül a betegek közül. Ezzel szemben az orvosok találati aránya sokkal rosszabb, csak 60 százalékos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra