Megérkeztek a gyógyító hangyák

Orvosi célokat szolgáló robotrendszert fejlesztettek ki kínai kutatók. A sejtszintű gyógyításra is alkalmas, forradalmi eszközöket egy hangyakolónia mintájára alkották meg.

Egy hangyakolónia által inspirált, orvosi célokat szolgáló robotrendszert fejlesztettek ki kínai kutatók. A mikrorobotok alkotta "flotta" alkalmas lehet testen belüli diagnózisok felállítására, valamint sejt-, vagy akár molekuláris szintű kezelésekre.

orvos, orvoslás, gyógyítás, robot,
A jövőben talán már a gyógyító robotok ismerik fel és kezelik a betegségeket. Fotó: 123rf

Új kapuk nyílnak meg az orvoslásban

Egy robot két mikrométer átmérőjű - ez negyvenszer kisebb egy hajszál vastagságánál -, így képes végighaladni a hajszálereken is. A mogyoró alakú fémrobotokat egy váltakozó mágneses mező látja el energiával, és többféle feladatot képesek közösen ellátni, még meglehetősen behatárolt környezetben is.

A fejlesztés alapjául szolgáló hangyakolónia kollektíven akár olyan összetett feladatokat is képes elvégezni, mint nagytestű zsákmányállatok elejtése.

A robotraj alkalmas lehet kóros sejtek azonosítására és megtámadására is. A jövőben akár a testben is maradhatnak az egészségi állapot monitorozása érdekében, lehetővé téve a betegségek korai felismerését és kezelését.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső