Másik bolygón is termeszthetnénk növényeket?

Sikerült növényt termeszteniük kutatóknak a Mars és a Hold talajához hasonlító talajban. A kutatás eredménye tehát arra utal, hogy ezek az égitestek alkalmasak lehetnek az élelemtermelésre.

A kutatók tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként pedig általános termőföldet használtak.

növénytermesztés, élelmiszer, talaj, Hold, Mars
Más bolygók is alkalmasak lehetnek az élelemtermelésre. Fotó: iStock

9 növény ki is fejlődött

A tíz növényből kilenc normálisan ki is fejlődött, és ezekről ehető terméseket takarítottak be. Csak a spenót volt kivétel. A földi talaj és a Marshoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb az egységnyi idő alatt keletkező szervesanyagtömeg területegységenként. A Hold talaján termesztett növényekkel kapcsolatban viszont nagyon eltérő eredményeket jegyeztek fel. A termesztett növényekből három faj - a retek, a zab és a kerti zsázsa - magját is sikerült kicsíráztatni.

Nagy változás jöhet a Földön - olvassa el a részleteket itt!

"Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé" - ismertette az egyik kutató.

Meglepő dolog derült ki a Vénuszról

Ahogy korábbi cikkünkben már olvashatták, a közelmúltban kiderült, hogy egykor lakható lehetett a Vénusz. A kutatók szerint 2-3 milliárd éven át volt mérsékelt hőmérséklet és víz a bolygón, majd drámai átalakulások hatására megváltozott a planéta felszínének 80 százaléka. A mérsékelt hőmérséklet ma is jellemezné a Vénuszt, ha a bolygó kőzeteiben tárolt szén-dioxid nem szabadult volna fel mintegy 700-750 millió évvel ezelőtt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső