Már nevetni sem szabad?

"A nevetés a legjobb gyógyszer" - tartja a mondás, ami a legfrissebb kutatási eredmények alapján mégsem igaz. Egy szívdobogás szindrómában szenvedő nő ugyanis meghalt, miután nevetőgörcsöt kapott.

A kacagás közbeni gyors levegővétel asztmás rohamot eredményezhet, a túl erőteljes nevetés pedig vizelettartási problémát és sérvet. Előnyei közé tartozik viszont, hogy elősegítheti a fogyást, a fogamzást és a vércukorszint csökkenését.

A hahotázás ismert egészségügyi előnyei ellenére veszélyeket is tartogat – méghozzá súlyosabbakat, mint a tudósok eddig feltételezték. A bizonyítékok szerint ugyanis a kacagásban való kitörés szívrepedést, nyelőcsőszakadást és epilepsziás rohamot idézhet elő. A "mellékhatások" között szerepel az asztma, az inkontinencia és még a sérv is.

A Birminghami és az Oxford Egyetem szakértői 1946-tól napjainkig gyűjtött adatokat használtak fel ahhoz, hogy megállapítsák a nevetés emberi testre gyakorolt hatását. Az egyik kísérlet során például bohócokat küldtek egy kórházba, hogy szórakoztassák a pácienseket. Kiszámították, hogy az egész napos „igazi kacaj” 2000 kalória elégetésével járul hozzá a fogyáshoz.

Epilepsziás rohamot okozhat a nevetés

A vidámság a termékenységnek is jót tesz: a mesterséges megtermékenyítési kezelésen áteső nők 36 százaléka teherbe esett a piros orrúak látogatása után, a kontrollcsoport 20 százalékos arányához képest. A nevetés csökkenti a diabéteszes betegek vércukorszintjét, illetve mérsékeli az érfalak merevségét , amivel hozzájárul vérnyomás normalizálódásához.

A kutatók úgy vélik: eredményeik megkérdőjelezik azt az általános nézetet, miszerint a nevetésnek csakis haszna lehet, bár hozzáteszik, hogy a humor „csekély kockázatú, s előnyös lehet”. "Továbbra sem tudjuk egyértelműen, hogy a beteg viccek megbetegítenek-e, a száraz humor pedig kiszáradáshoz vezet-e" - jegyezték meg a szakértők a karácsonyi számában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)