Magyar szabadalom: 4D szoftverrel tanulhatnak anatómiát az orvostanhallgatók

Az egészségügyben egyedülálló magyar fejlesztés, a 4D Anatomy 4 dimenziós anatómiai térképe elsőként a Semmelweis Egyetem hallgatói számára lesz elérhető.

Kimagasló szakmai sikerrel debütált tavaly Magyarországon a 4D Anatomy LLC terméke, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép. A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány világszerte óriási sikert aratott, és az idei évtől kezdve a Semmelweis Egyetem tananyagába is beépül.

A 4D Anatomy kizárólag hazai tudásbázisra épülő programja az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat. A termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal.

Az elmúlt egy év során elkészült a software térhatású verziója is, amellyel immár 3D televízió készülékeken is tanulmányozható az emberi test.

2011. év végén a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány 198 millió forint támogatást nyert az "Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése" című, TÁMOP projektje. A projekt célja, hogy létrehozzon és alkalmazzon egy olyan e-learning tananyagot, illetve kapcsolódó oktatási módszertant, mely lehetővé teszi a patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését, továbbá egyszerre mutatja be azokat az orvostudomány minden releváns szakterületének nézőpontjából. A 4D Anatomy közreműködésével lehetőség nyílik egy "state of the art" technológiára épülő, a világon egyedülálló oktatóeszköz kifejlesztésére, melynek jelentősége kiemelkedő a ritka, boncteremben kevésbé bemutatható patológiai eseteknél, de ugyanakkor bármely témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

"A projekt eredményeként a távoktatást/-tanulást (e-learning) is lehetővé tevő, új, ún. 4D-technikával megjelenítendő készítmények körét a Semmelweis Egyetem II.sz.Patológiai Intézetének patológiai múzeumából válogattuk. A preparátumok a különleges tartósítási eljárásnak köszönhetően szárazak, közvetlenül kézbe vehetők, körbevizsgálhatók. A '4D'-technika alkalmazásával pedig ez a körbejárhatóság immár a világhálón is lehetséges lesz. A tény pedig, hogy mindezt egy magyar találmány teszi lehetővé, tovább hirdeti a magyar elme leleményességét, rátermettségét szerte a világon" - mondta el dr. Glasz Tibor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének docense.

A projekt egy folyamat kezdete, melynek keretében 20 patológiai esetet dolgoznak fel, támaszkodva a II. Sz. Patológiai Intézetben évek alatt nagy gondossággal elkészített unikális patológiai preparátumokra.

"A 4D Anatomy szoftvernek tavaly elkészült a térhatású, sztereoszkópiás verziója, melyet jelen projektnyitó rendezvény keretében is bemutattunk" –mondta el Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója a fővárosi sajtótájékoztatón.

Web: http://www.4danatomy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő