Koronavírus: mindenkin egyformán segít majd az oltás?

Jelenleg több mint hatvanféle koronavírus elleni vakcinán dolgoznak világszerte, de megvan az esély arra, hogy pont a veszélyeztetett csoportoknál nem lesz olyan hatásos az oltóanyag, mint kellene.

A WHO április elején közzétett összesítése szerint 62 vakcinajelölt létezik, kettőnél már az I. klinikai fázisnál tartanak, vagyis első alkalommal próbálják ki egészséges önkénteseken. A végső eredményig azonban még ezekben az esetekben is sokat kell várni. De vajon mindenkinek ugyanolyan jó lesz a vakcina? - teszi fel a kérdést a témával foglalkozó cikkében a hvg.hu .

Az oltóanyagok nem mindenkire hatnak egyformán, így nem tudni, a most fejlesztett vakcinák hatásosak lesznek-e a veszélyeztetett csoportok, például az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében is.

A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán.
A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán. Fotó: MTI/Mónus Márton

Mennyire biztonságos és mennyire hatékony?

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának docense azt mondja, a széles körben alkalmazott, törzskönyvezett oltások szinte mindenkinek jók. Az egyéneket nézve két fő kérdés van: az oltás mennyire biztonságos (vagyis milyen ellenjavallatai vannak), illetve mennyire hatékony (vagyis mindenkiben ugyanolyan védettséget vált-e ki). A szakember arról is beszélt, bizonyos oltásoknál idős korban nagyobb a valószínűsége annak, hogy gyengébb védelmet alakít ki a vakcina.

Koronavírus: el lehet-e kapni másodszor? Világszerte több olyan esetről is született feljegyzés, amikor gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzötteknél később ismét kimutatták a vírus jelenlétét. Hogyan lehetséges ez? Részletek itt .

Falus András immunológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja úgy vélekedik, a fiatalkorúak jobban reagálnak, mint az idősebbek, még akkor is, ha egészségesek. Mint mondja, az idősebbek más szempontból viszont előnyben vannak: sokszor átestek különféle (aktív vagy véletlen) immunizálódáson, és van egy repertoárjuk, amivel jól tudnak az ismert fertőzésekre reagálni.

Ilyen esetben hasznosítható a nyájimmunitás

Azokon, akiknél problémás az oltás biztonsága vagy hatásossága, segíthet, ha a társadalom nagy része megszerzi a védettséget, és megáll a járvány. Ezt hívják közösségi-, vagy nyájimmunitásnak, amihez azonban tudni kell, hogy a társadalom mekkora részénél van szükség védettségre ennek eléréséhez, és ebből adódóan mennyi embert kell majd beoltani.

"Jelenlegi ismereteink szerint egy koronavírusos beteg 2-3 másikat betegíthet meg, így a lakosság 60 százalékának kell védetté válnia ahhoz, hogy megálljon a vírus terjedése, és ne tudjon önfenntartó járvány kitörni akkor se, ha nem hozunk egyéb korlátozó intézkedést" - szögezte le Ferenci Tamás, aki szerint ha csak korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a legnagyobb kockázatnak kitetteket, illetve a betegség terjesztése szempontjából kritikus embereket érdemes elsőként beoltani.

Szomorú üzenetet hagyott a strandon az ausztrál nő, aki elveszítette a munkáját - olvassa el a cikket az nlc.hu oldalán .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra