Koronavírus: mindenkin egyformán segít majd az oltás?

Jelenleg több mint hatvanféle koronavírus elleni vakcinán dolgoznak világszerte, de megvan az esély arra, hogy pont a veszélyeztetett csoportoknál nem lesz olyan hatásos az oltóanyag, mint kellene.

A WHO április elején közzétett összesítése szerint 62 vakcinajelölt létezik, kettőnél már az I. klinikai fázisnál tartanak, vagyis első alkalommal próbálják ki egészséges önkénteseken. A végső eredményig azonban még ezekben az esetekben is sokat kell várni. De vajon mindenkinek ugyanolyan jó lesz a vakcina? - teszi fel a kérdést a témával foglalkozó cikkében a hvg.hu.

Az oltóanyagok nem mindenkire hatnak egyformán, így nem tudni, a most fejlesztett vakcinák hatásosak lesznek-e a veszélyeztetett csoportok, például az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében is.

A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán.
A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán. Fotó: MTI/Mónus Márton

Mennyire biztonságos és mennyire hatékony?

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának docense azt mondja, a széles körben alkalmazott, törzskönyvezett oltások szinte mindenkinek jók. Az egyéneket nézve két fő kérdés van: az oltás mennyire biztonságos (vagyis milyen ellenjavallatai vannak), illetve mennyire hatékony (vagyis mindenkiben ugyanolyan védettséget vált-e ki). A szakember arról is beszélt, bizonyos oltásoknál idős korban nagyobb a valószínűsége annak, hogy gyengébb védelmet alakít ki a vakcina.

Koronavírus: el lehet-e kapni másodszor? Világszerte több olyan esetről is született feljegyzés, amikor gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzötteknél később ismét kimutatták a vírus jelenlétét. Hogyan lehetséges ez? Részletek itt.

Falus András immunológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja úgy vélekedik, a fiatalkorúak jobban reagálnak, mint az idősebbek, még akkor is, ha egészségesek. Mint mondja, az idősebbek más szempontból viszont előnyben vannak: sokszor átestek különféle (aktív vagy véletlen) immunizálódáson, és van egy repertoárjuk, amivel jól tudnak az ismert fertőzésekre reagálni.

Ilyen esetben hasznosítható a nyájimmunitás

Azokon, akiknél problémás az oltás biztonsága vagy hatásossága, segíthet, ha a társadalom nagy része megszerzi a védettséget, és megáll a járvány. Ezt hívják közösségi-, vagy nyájimmunitásnak, amihez azonban tudni kell, hogy a társadalom mekkora részénél van szükség védettségre ennek eléréséhez, és ebből adódóan mennyi embert kell majd beoltani.

"Jelenlegi ismereteink szerint egy koronavírusos beteg 2-3 másikat betegíthet meg, így a lakosság 60 százalékának kell védetté válnia ahhoz, hogy megálljon a vírus terjedése, és ne tudjon önfenntartó járvány kitörni akkor se, ha nem hozunk egyéb korlátozó intézkedést" - szögezte le Ferenci Tamás, aki szerint ha csak korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a legnagyobb kockázatnak kitetteket, illetve a betegség terjesztése szempontjából kritikus embereket érdemes elsőként beoltani.

Szomorú üzenetet hagyott a strandon az ausztrál nő, aki elveszítette a munkáját - olvassa el a cikket az nlc.hu oldalán.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: