Koronavírus: mindenkin egyformán segít majd az oltás?

Jelenleg több mint hatvanféle koronavírus elleni vakcinán dolgoznak világszerte, de megvan az esély arra, hogy pont a veszélyeztetett csoportoknál nem lesz olyan hatásos az oltóanyag, mint kellene.

A WHO április elején közzétett összesítése szerint 62 vakcinajelölt létezik, kettőnél már az I. klinikai fázisnál tartanak, vagyis első alkalommal próbálják ki egészséges önkénteseken. A végső eredményig azonban még ezekben az esetekben is sokat kell várni. De vajon mindenkinek ugyanolyan jó lesz a vakcina? - teszi fel a kérdést a témával foglalkozó cikkében a hvg.hu.

Az oltóanyagok nem mindenkire hatnak egyformán, így nem tudni, a most fejlesztett vakcinák hatásosak lesznek-e a veszélyeztetett csoportok, például az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők esetében is.

A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán.
A koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgáló vörös zóna a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán.

Mennyire biztonságos és mennyire hatékony?

Ferenci Tamás, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának docense azt mondja, a széles körben alkalmazott, törzskönyvezett oltások szinte mindenkinek jók. Az egyéneket nézve két fő kérdés van: az oltás mennyire biztonságos (vagyis milyen ellenjavallatai vannak), illetve mennyire hatékony (vagyis mindenkiben ugyanolyan védettséget vált-e ki). A szakember arról is beszélt, bizonyos oltásoknál idős korban nagyobb a valószínűsége annak, hogy gyengébb védelmet alakít ki a vakcina.

Koronavírus: el lehet-e kapni másodszor? Világszerte több olyan esetről is született feljegyzés, amikor gyógyultnak nyilvánított koronavírus-fertőzötteknél később ismét kimutatták a vírus jelenlétét. Hogyan lehetséges ez? Részletek itt.

Falus András immunológus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja úgy vélekedik, a fiatalkorúak jobban reagálnak, mint az idősebbek, még akkor is, ha egészségesek. Mint mondja, az idősebbek más szempontból viszont előnyben vannak: sokszor átestek különféle (aktív vagy véletlen) immunizálódáson, és van egy repertoárjuk, amivel jól tudnak az ismert fertőzésekre reagálni.

Ilyen esetben hasznosítható a nyájimmunitás

Azokon, akiknél problémás az oltás biztonsága vagy hatásossága, segíthet, ha a társadalom nagy része megszerzi a védettséget, és megáll a járvány. Ezt hívják közösségi-, vagy nyájimmunitásnak, amihez azonban tudni kell, hogy a társadalom mekkora részénél van szükség védettségre ennek eléréséhez, és ebből adódóan mennyi embert kell majd beoltani.

"Jelenlegi ismereteink szerint egy koronavírusos beteg 2-3 másikat betegíthet meg, így a lakosság 60 százalékának kell védetté válnia ahhoz, hogy megálljon a vírus terjedése, és ne tudjon önfenntartó járvány kitörni akkor se, ha nem hozunk egyéb korlátozó intézkedést" - szögezte le Ferenci Tamás, aki szerint ha csak korlátozott számú vakcina áll rendelkezésre, a legnagyobb kockázatnak kitetteket, illetve a betegség terjesztése szempontjából kritikus embereket érdemes elsőként beoltani.

Szomorú üzenetet hagyott a strandon az ausztrál nő, aki elveszítette a munkáját - olvassa el a cikket az nlc.hu oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció