Koronavírus: a BCG-oltás védőhatását vizsgálják

A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte folyamatosan zajlik a munka a laboratóriumokban. A magyar orvostudomány képviselői is összefogtak, hogy megoldást találjanak az új kór kivédésére.

A Kásler Miklós által életre hívott orvostudományi kutatási konzorcium többek között az új típusú koronavírus természetével és afertőzéslefolyásának mechanizmusával foglalkozik, továbbá a lehetséges vakcinát és a különböző terápiás kezelések lehetőségeit kutatja. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi intézmények egységes rendszert alkotnak, amelyek között az országos intézetek a saját területükön kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és kutatás-módszertani ismerettel rendelkeznek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógymód, koronavírus megelőzése, koronavírus védőoltás, koronavírus tudomány
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyógymód, koronavírus megelőzése, koronavírus védőoltás, koronavírus tudomány

A kutatómunka "A COVID-19 járványra adott komplex válasz" című szakmai koncepcióval indult útjára. A konzorciumot négy országos intézet - a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) és Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet - alkotja. A munkába bevonták továbbá három egyetem - a Pécsi Tudományegyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem - különböző kutatócsoportjait is.

A BCG-oltás védőhatását is vizsgálják

Koronavírus: így bukott meg a körülrajongott szer - kattintson a részletekért!

A konzorcium azonban további országos intézetekkel is együttműködést alakított ki, így az Országos Onkológiai Intézettel, ahol Nagy Péter kutatócsoportja olyan molekuláris útvonalakat vizsgál az onkológiai betegségek körében, amelyeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztésben is. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben pedig a BCG-vel való újraoltás védőszerepét kezdték vizsgálni, valamint olyan klinikai vizsgálatba kezdtek, amely a COVID-19 által okozott tüdőfibrózis kivédésével kapcsolatos.

Egyes célokat már el is értek

A konzorcium céljai közül azonban már több is teljesült. Az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában Magyarországon először, és Európában is az elsők között izolálták az élő SARS-CoV-2 vírust, amely segítségével megnyílt az út a hazai vakcinafejlesztéshez is. A DPC-ben gyógyult betegek által adott vérből pedig az OVSZ más COVID-19-es betegek plazmaterápiájára alkalmas vérkészítményt állított elő, így már több magyar beteg is meggyógyulhatott ennek a módszernek köszönhetően.

Hogyan kellene újragondolni a világot a járvány után? Erre a kérdésre kereste a választ társportálunk, az nlc.hu egyik cikke. Kattintson ide és olvassa el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő