Könnyel gyógyítottak - ez lenne az élet vize?

A könnyek megnyugtatnak, megölik a baktériumokat, javítják a látást. Az okos könyvekből összeállítottuk a "legkönnyfakasztóbb" tényeket.

Az emóciók kémiája

Miért nyugszunk meg sírás után? A tudósok kiderítettek, hogy a megnyugvást nem csak az okozza, hogy a zokogás levezeti a feszültséget, hanem a könnyek vegyi összetétele is. A könnyek stresszhormonokat tartalmaznak, amelyeket az agy bocsát ki az érzelmek elszabadulásának pillanatában. A könny folyadéka eltávolítja a szervezetből a túlfeszültség miatt kiszabadult anyagokat. Jó sírás után az ember sokkal könnyebben, sőt energikusabban érezheti magát.

Nem igaz mindez feltétlenül a depressziósokra. Azok az emberek, akik hosszú időn át nyomott hangulatban voltak, nem igazán tudják kisírni magukat, mint a többiek. Minél mélyebb a depresszió, annál ritkább a sírás, ami azt jelenti, hogy az emóciók eltompultak. A tudósok szerint a könnyek segítségkérést jelentenek, viszont több hónapnyi depresszió után már egyre kevésbé kér segítséget az illető. Egyébként síráskor az arc 43 izma dolgozik, több, mint nevetéskor! Sírástól ezért több ránc keletkezik, mint a nevetéstől.

A könny gyógyszer!

Az ősi szlávoknak volt érdekes szokásuk: a férjes nők összegyűjtötték saját könnyeiket speciális edénybe, és összekeverték rózsavízzel. Ezt az elegyet a sebek gyógyításra használták! Ugyanezt tették a perzsa nők is, akik felfigyeltek arra, hogy a könnyeket felhasználhatják a sebesült harcosok gyógyításában.

A titok abban rejlik, hogy a könny antibakteriális fehérjét, lizozimot tartalmaz, amely megöli a baktériumokat, és megakadályozza a veszélyes fertőzések létrejöttét. Talán ezért nevezik a népmesékben a könnyet az "élet vizének".

A szem védőpajzsa

A szemészek szerint a könnyekre azért van szükség, hogy jobban lássunk: a szaruhártyán lévő könnyhártya, amely állandóan megújul a könnymirigyből jövő folyadékkal, biztosítja számunkra az éleslátást. Életfontosságú szerepe van a könnynek abban is, hogy állandóan keni a szemgolyót, és megtisztítja a különböző irritáló anyagoktól. Az antibakteriális anyagokon kívül a könnyek oxigént és a szemhártyának szükséges tápanyagokat is tartalmaznak.

Forrás: www.aif.ru

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: