Kiderült, mit szeretnek bennünk a szúnyogok

Mindig van egy ember egy nagyobb társaságban, aki jobban megsínyli a szúnyoginváziókat. Miért történhet mindez, miért vonzzák be a vérszívókat?

Tudnunk kell, hogy a szúnyogokat több tényező is mozgatja, amikor táplálékot keresnek maguknak. Először is: vonzza őket a szén-dioxid, amit kilélegzünk. Testünk melege is szerepet játszhat, de amikor már közel kerül hozzánk, a legjobban a potenciális táplálék bőrének illata számít leginkább.

Korábbi tanulmányok rámutattak már, hogy a 0-s vértípus, a terhesség és a sörfogyasztás mind kívánatosabbá tehetnek minket; ezek a kutatások mind egy-egy szúnyogfajra fókuszáltak. De többszáz szúnyogfajt különböztethetünk meg és mindnek különböző preferenciái vannak; szerencsére csak a nőstények szívnak vért, mivel a szaporodáshoz tápanyagokra van szükségük.

Londoni kutatók új fegyvert fejlesztettek ki a Kattintson a részletekért! Az emberi bőrben mintegy 400 különböző vegyület található, amely képes lehet vonzani a szúnyogokat: ezek izzadtságban érezhető keveréke emberről emberre, helyzetről helyzetre változik, ami jól magyarázhatja azt, hogy miért vonzunk néha több, néha kevesebb szúnyogot. Az izzadtság egyik legjobban tanulmányozott összetevője a tejsav, amely az embereket is preferáló Aedes aegypti fajt vonzza, amelynek képviselői imádják az átmelegedett, izzadt testeket.

Érdekes, hogy egy tanulmány szerint azon szúnyogok, amelyek a maláriát terjesztik (ez az Anopheles gambiae faj), imádják a világ egyik legbüdösebb sajtjának is titulált Limburger sajtot. Az a baktérium, aminek a Limburger jellegzetes szagát köszönhetjük, kapcsolatot mutat a lábujjaink között élő baktériumokkal is - így már nem meglepő, hogy a szúnyogok imádják a büdösebb lábakat. De például az Aedes aegypti faj képviselői nem reagálnak erre az illatra, ami csak azt példázza, hogy mindegyik fajt más mozgatja. (Ugyanakkor még a maláriafertőzés is bevonzhat egyes szúnyogokat.)

Mindig van egy ember egy nagyobb társaságban, aki jobban megsínyli a szúnyoginváziókat

És míg a szúnyogriasztó készítmények kutatásai gőzerővel zajlanak, érdemes megjegyeznünk például azt, hogy míg egy kirándulás esetén biztos lesz legalább egy ember, akit nagyon megcsipkedtek a szúnyogok, ez nem jelenti azt, hogy a többieket békén hagyták volna - mi is mind másképpen reagálunk rájuk. Azok, akik nem vagy alig reagálnak rájuk, azt gondolhatják, nem is csípték meg őket. Ami veszélyes: egyetlenegy csípés is elég ahhoz, hogy elkapjunk egy betegséget egy szúnyogtól. Ha azon is legalább annyit gondolkodnánk, hogy hogyan és milyen szúnyogirtót használjunk, mint azon, hogy miért csípnek meg gyakrabban, mint másokat, lehet, előrébb járnánk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)