Kevéssé ismert tények a balkezességről

A lakosság mindössze 10 százaléka balkezes. Tudjuk, hogy az eszközök jó részét, sőt a római írást is a jobbkezesek számára "fejlesztették ki". De mi más következik a balkezességből?

Ez nem csak a genetika

A tudósok nem ismerik pontosan, hogy miért alakul ki a balkezesség , de tudják, hogy a gének felelősek ezért mintegy 25 százalékban. A balkezesség trendszerűen megjelenik egyes családokban, de nem öröklődik olyan erősen, mint más tulajdonságok, például a magasság. Tény, hogy az egypetéjű ikreknek, akik ugyanazt a génkészletet öröklik, néha eltérő domináns kezük.

A terhesség alatti stressznek köze van hozzá

Egy 2008-as svéd kutatás tanulmányozta az anyukákat és 5 éves gyermekeiket. Azok a nők, akik depressziósak vagy stresszesek voltak a terhesség során, nagyobb valószínűséggel adtak életet kétkezes vagy balkezes gyereknek. Más vizsgálatok szerint a babák alacsony születési súlya, vagy az anyák idősebb kora is valószínűsíti a balkezességet.

Az ikreknél gyakoribb

A balkezesség mintegy kétszer gyakoribb ikreknél. Egy 1996-os belga tanulmány szerint mintegy 21 százaléka az ikreknek (akár egy- vagy többpetéjűek) balkezes.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Az agy ugyanúgy működik

A legtöbb jobbkezes ember használja a bal agyféltekéjét, de ez nem azt jelenti, hogy a legtöbb balkezes a jobb agyféltekéjét használná. A jobbkezeseknek például a nyelv feldolgozására a bal agyfélteke szolgál 98 százalékban, ez az arány 70 százalék a balkezeseknél.

Sikerült azonosítani egy bizonyos génhálózatot, amely eldönti az agyban, hogy jobb- vagy balkezesek leszünk-e. Kattintson!

Máshogyan szavaznak

A társadalom hajlamos társítani a baloldalon lévő dolgokat a rosszhoz, és a jobboldalon lévőket a jóhoz. Egy 2009-es kutatás, amit a Stanfordi Egyetemen készítettek kimutatta, hogy ez a balkezeseknél éppen fordítva van, s önkéntelenül a baloldali dolgokat tartják jónak. Ez például befolyásolhatja, hogy hogyan döntenek, sőt szavaznak.

A balkezesek kevesebbet keresnek

Hatással lehet az iskolai teljesítményre

Egy 2009-es ausztrál kutatás 11 éves és fiatalabb gyermekek között azt találta, hogy a balkezes gyerekek rosszabbul teljesítettek, mint a jobbkezesek számos dologban, beleértve a szókincset, az olvasást, írást, társadalmi fejlődést, és ügyetlenebbnek is mutatkoztak. A kétkezes gyerekek még rosszabb eredményeket mutattak.

A sportban előnyös

Van egy dolog, amelyben a balkezesek biztosan előnyben vannak, s ez a sport. Akár az egyéni, akár a csapatsportokat nézzük. Ide tartozik a tenisz, az ökölvívás, a labdajátékok legtöbbje. Az edzők egész stratégiákat szoktak építeni a balkezességre. Sőt primitív társadalmakban folytatott kutatások azt bizonyítják, hogy a balkezesekből jobb harcosok válnak, mert több közöttük a harcias jellem.

Kevesebbet keresnek

Egy 2014-es Harvard tanulmány arra utal, hogy a balkezes emberek fizetése átlagosan 9-19 százalékkal alacsonyabb, mint a jobbkezes társaiké. Azt is megállapították, hogy balkezesek nagyobb valószínűséggel nem jutnak be a felsőoktatásba, vagy esnek ki onnan, és gyengébb kognitív képességet kívánó munkahelyeken dolgoznak, például kétkezi munkát végeznek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: