Joghurttal is kezelhető lesz a gyomorfekély

Spanyol kutatók felfedezték, hogy a probiotikus baktériumok egyik törzse alkalmas lehet a Helicobacter pylori által okozott fekélyek kezelésére. Eredményeiket az Applied and Environmental Microbiology folyóirat februári számában tették közzé.

"A H. pylori baktérium az egyik legjelentősebb kockázati tényezője a gyomorhurut illetve a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának - írják a kutatók. - Jelenleg a H. pylori elleni alkalmazott antibiotikumos kezelés nem kielégítő, még a legsikeresebb kezelés is legfeljebb 75-90 százalékos pusztítási arányt képes elérni. A probiotikumok alkalmazása ígéretes eszköz lehet a H. pylori fertőzés megelőzésében."

A probiotikumok az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségű fogyasztása jótékony hatást fejt ki a gazdaszervezetre. A kísérletek során az erjesztett tejtermékekben és táplálékkiegészítőkben nagy mennyiségben előforduló Bifidobacterium nemzetség bizonyult a leghatékonyabbnak a gyomor-bélrendszeri fertőzések megelőzésében. Olyan in vitro (lombikos vagy petri csészés) kísérleteket is folytattak, amelyek kimutatták a bifidobaktériumok aktivitását a H. pylori ellen.

A mostani kísérlet során a kutatók anyatejjel táplált csecsemők székletéből izolált több bifidobaktérium törzs aktivitását tesztelték a H. pylori baktériummal szemben. Kimutatták, hogy az egyik törzs, a Bifidobacterium bifidum CECT 7366, bizonyos körülmények között közel 95 százalékos gátló hatást képes kifejteni. A laboratóriumi kísérletben a probiotikus törzzsel kezelt egerekben 21 nap elteltével jelentősen kisebb arányban alakultak ki fekélyek, mint a kontroll csoportban. A további vizsgálatok ráadásul azt mutatták, hogy a kezelés részlegesen helyreállította a H. pylori fertőzés által okozott károsodást a gyomor szövetében. A baktériumok elfogyasztása nem okozott betegséget, illetve halálozást sem az egészséges, sem az immungyengített egerekben.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a törzs kereskedelmi forgalmazásának jóváhagyása előtt még el kell végezni a humán klinikai kísérleteket.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció