Jobb problémamegoldó, aki kávézik

A kávé fogyasztása segít a feladatokra koncentrálni, és javítja a problémamegoldó képességünket is. Kreatívabbak azonban nem leszünk tőle.

A kávét rendszeresen fogyasztók jól tudják, hogy egy csésze fekete a legfáradtabb reggeleken is képes talpra állítani az embert. Élénkítő hatása miatt a koromfekete ital világszerte az egyik legnépszerűbb serkentő, egy friss kutatás pedig most annak járt utána, hogy a kreativitásunkra és a problémamegoldó képességünkre milyen hatással van a fogyasztása. Mint kiderült, az alkotói válságban szenvedő művészeken nem feltétlenül segít a kávé, a problémáinkat azonban hatékonyabban oldhatjuk meg a segítségével.

A túl sok koffein mellékhatásai A kávé és a tea nagyon egészséges, persze, mértékkel fogyasztva - a bennük található koffeintől jobb lesz a kedvünk, élénkíti az anyagcserénket, fizikai és szellemi teljesítményünket. Ugyanakkor ha túlzásba visszük, akkor káros következményei lehetnek. Kattintson a részletekért!

A kreativitás helyett a problémamegoldást segíti

A kutatásban részt vevő 80 embert három csoportra osztották. Az első csoport 200 milligramm koffeintablettát kapott, a második ugyanilyen erősségű kávét fogyasztott, míg a harmadik csoportnak placebó tablettát kellett szednie. Ezután a tesztelték a problémamegoldó és kreatív képességeiket, a hangulatukat, illetve azt, hogy mennyire tudnak koncentrálni egy feladatra. Az eredmények szerint a koffeint fogyasztók sokkal jobban teljesítettek a koncentrációt igénylő feladatokban, a kreatív folyamatokra azonban nem volt érezhető hatása.

Nem leszünk kreatívabbak, ha kávét iszunk. Fotó: Getty Images
Nem leszünk kreatívabbak, ha kávét iszunk. Fotó: Getty Images

"A nyugati kultúrákban a koffeinfogyasztást rendszerint a kreatív foglalkozásokhoz és életmódhoz társítják, elég csak a kávézó írókra vagy az energiaitalokat fogyasztó programozókra gondolni" - hívta fel a figyelmet a tanulmány szerzője, Darya Zabelina, az Arkansas Egyetem pszichológia professzora. Úgy tűnik azonban, hogy a kreativitást ők sem ebből nyerik, bár tény, hogy negatív hatással sincs ezekre a folyamatokra. A professzor szerint, aki a munkája közben szeret kávézni, annak ezután sem érdemes felhagynia a szenvedélyével - függetlenül attól, hogy kreatív munkát végez, vagy sem.

Forrás: Metro

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső