Így változik a nők medencéje az évekkel

Abban, hogy az emberek viszonylag kényelmes módon tudnak világra jönni, nagy szerepe van, hogy a nők medencéje pubertás korban kellően szélesre nő. Most viszont azt sikerült bizonyítani, hogy az évek előrehaladtával ugyanez a medence folyamatosan zsugorodik, azaz meghatározott, hogy meddig képes gyermeket kihordani.

"Olyan ez, mint egy ablak ami egy ideig nyitva van de utána bezárul" - mondta Marcia Ponce de León, a Zürichi Egyetem paleoantropológusa. Szakértők szerint a nők medencéje tulajdonképpen az emberi evolúció egyik legfontosabb eredménye, hiszen ha az anya nem lenne képes a gyermek kihordására és megszülésére a vérvonal örökre megszakadna.

A tudósok 151 férfi és 124 nő medencéjét vizsgálták meg, csecsemőtől a 95 éves aggastyánokig. A CT felvételek alapján 3D animációt készítettek a medencékről és anatómiai mérföldköveket kerestek a csontokon, hogy megállapítsák a különbséget férfi és nő, fiatal és idős között.

A női medence szélesebb a 40-es évekig

A női medence szélesebb a 40-es évekig

A nagyobb terheket hordó csontok - mint a medencecsont vagy a lábszárcsont - egészségi állapota bizonyos testrészekben összefüggésben áll az izomzat minőségével. Részletek! Mint kiderült pubertáskorban az átlagos női medence 25 százalékkal szélesebb, mint az azonos korú férfiaké, de ez nem volt meglepetés. Az a minta azonban annál inkább, ami a különböző korú nők esetében mutatkozott. A 70 évesnél idősebb nők medencéje 8 százalékkal volt szűkebb, mint a középkorú asszonyoké, igaz a hasonló korú férfiakénál még mindig szélesebb volt. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a nők medencéje az idő előrehaladtával szűkülni kezd.

A tudósok szerint a medence azért szélesebb tizenéves kortól a 40-es évekig, hogy könnyebb legyen a nők számára a gyermekszülés. Valószínűleg ahogy a nők ösztrogénszintje csökken, úgy kezd szűkülni a medencéjük, érezve, hogy nincs tovább szükség a szülőcsatorna tágan tartására.

Forrás: sciencemag.org

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)