Így szabadítják rá a gyógyszert a rákra

A University of North Carolina kutatói olyan forradalmian új technológiát fejlesztettek ki, amely fénysugarak segítségével szabadítja fel a vörösvérsejtekben tárolt gyógyszer-hatóanyagot a megfelelő helyen és időben.

A Fred Eshelman és David Lawrence vezetésével végzett kutatás komoly befolyással lehet a gyógyszeradagolás módszereire. Elérték, hogy a hatóanyagokat vörösvérsejtek szállítsák, amelyek pontosan meghatározott helyen fénybesugárzás hatására engedik ki a gyógyszereket. A technológia, amely egy több évtizede fennálló tudományos akadály leküzdését jelenti, drasztikusan lecsökkentheti az adott betegség kezeléséhez szükséges gyógyszer mennyiségét, és ez által a gyógyszerek mellékhatásait is.

vörösvérsejt
Vérsejtekbe csomagolják a gyógyszert, és hónapokig keringethetik a szervezetben

"A fényterápia alkalmazásának számos előnye van. Például a műtét elkerülése fertőzésveszély esetén, az anesztézia szükségtelenné válása, illetve annak lehetősége, hogy a betegek saját magukat kezeljék, például egy arthritiszes térd területén alkalmazott fénnyel" - állítja Lawrence, akinek publikációja az Angewandte Chemie folyóiratban jelent meg.

A kutatócsoport B12-vitaminhoz kapcsolta hozzá a gyógyszermolekulát, majd a vörösvérsejtekbe "töltötte", amelyek akár négy hónapig is keringhetnek, ezáltal hosszú élettartamú gyógyszertartalékot jelentenek, amely a szükségleteknek megfelelően vehető igénybe. A kutatók megoldották, hogy a magas hullámhosszú fény képes legyen a szövetekbe elég mélyre behatolni, és ott a molekuláris kötéseket, jelen esetben a B12-vitamin és a gyógyszermolekula közötti kötést felbontani.

A nehézség oka az volt, hogy a magas hullámhosszú fény ugyan képes a szövetek mélyére jutni, de nem hordoz akkora energiamennyiséget, mint az alacsony hullámhosszú fény, és jellemzően emiatt nem képes a molekuláris kötések felbontására. A gyógyszermolekula magas hullámhosszú fénnyel aktiválásához Lawrence és munkatársai új megközelítést dolgoztak ki. Az energiamennyiség problémáját úgy oldották meg, hogy a B12-vitamin és a gyógyszermolekula között létrehoztak egy gyenge kötést, majd ehhez hozzákapcsoltak egy fluoreszcens molekulát. Ez a fluoreszcens molekula antennaként funkcionál, befogva a magas hullámhosszú fényt, hogy ennek segítségével felbontsa a hatóanyag-molekula és a vitamin közötti kötést.

A rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó célzott terápiás kezelését tehetik lehetővé a kezelendő tumor típusa szerint változtatható komponensű vegyületek, amelyeket az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete és a ComInnex Kutatás-Fejlesztési Zrt. munkatársaiból álló kutatócsoport állít elő. Részletek!

A felfedezés a daganatos betegségek kezelésében is jelentős. "Amikor négy vagy öt rendkívül toxikus hatóanyagot kezd el alkalmazni egy orvos a betegénél, tolerálhatatlan mellékhatások lépnek fel. Ám ha a hatóanyagokat képesek leszünk egy specifikus helyre koncentrálni, lehetővé tudjuk tenni e mellékhatások jelentős mértékű visszaszorítását vagy akár teljes eltávolítását" - vélekedett David Lawrence.

Forrás: pharmindex-online.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: