Így nézne ki az ember, ha az űrben születne

Az elmúlt évtizedekben a tudósok számos állatfaj vemhes egyedét tanulmányozták a világűrben. Vizsgáltak már vemhes szalamandrákat, halakat vagy éppen patkányokat - az ember azonban mind ez idáig kimaradt a kísérletekből. Vajon milyen hatása lenne a testünkre, ha a Föld helyett az űrben jönnénk a világra?

Az úgynevezett űrkorszak kezdete óta (tehát mióta 1957-ben a Föld elindította első mesterséges holdját, a Szputnyik-1-et) több mint 60 női asztronauta járt már az világűrben, ám egyikük sem volt állapotos az utazás során, arra pedig végképp nem volt még példa, hogy egy nő az űrbéli, gravitációmentes körülmények között hozzon világra egy gyereket.

Kiderítik, hogyan hat a súlytalanság a testre - részletek!

Az emberiség és a technológia folyamatos fejlődése mellett azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy nap majd az űrben is szülessenek gyerekek. Az űrben szülés azonban - már csak a gravitáció hiánya miatt is - elég sok kérdést felvet: vajon miként befolyásolná a folyamatot a súlytalanság? És egyáltalán, hogyan néznének ki az űrben született babák?

Hogyan néznének ki az űrben született babák?
Hogyan néznének ki az űrben született babák? Fotó: iStock

Szülés gravitáció nélkül

A földi és az űrbéli szülés közötti alapvető különbség tehát, hogy az utóbbit egy gravitációmentes térben kellene levezetni, ami pedig jócskán megnehezítené a vajúdó anyák dolgát. A Föld gravitációs vonzása nélkül ugyanis a nőknek sokkal nehezebb lenne kinyomni a babát, ráadásul, ha egy anyuka a szülést megelőzően már hosszabb ideje az űrben élt, akkor maga a terhesség is nagyobb kockázatokkal járna.

A súlytalanság hatására ugyanis csökken a csontsűrűség és az izomtömeg. Kutatások már bebizonyították, hogy az űrhajósok csontsűrűsége minden űrben eltöltött hónap után 1-2 százalékkal csökken. A csontsűrűség-csökkenés pedig rendkívül veszélyes lenne a kismamákra nézve, ugyanis akár szülés közbeni medencecsonttöréshez is vezethetne. A törékenyebb csontvázzal rendelkező nőknek egyébként az orvosok manapság is inkább császármetszést ajánlanak a hüvelyi szülés helyett.

Az űrbéli körülmények tehát valószínűleg odavezetnének, hogy a biztonság érdekében a nők császármetszéssel hoznák világra gyermekeiket - ami pedig az emberi test felépítésének lényeges változásához vezetne. Scott Solomon, a Rice University evolúcióbiológus professzora a businessinsider.com-nak adott interjújában hívta fel arra a figyelmet, hogy a szülés módja bizony nagymértékben befolyásolja az emberek anatómiáját. Így például az evolúció során az emberi fej méretének növekedését is a szülőcsatorna maximális tágulása korlátozta. Solomon szerint tehát ebből az következik, hogy ha a császármetszések miatt a szülőcsatornának többé nem lesz szerepe a szülésben, akkor a jövőbeli űrgyerekek nagyobb fejjel jöhetnek a világra.

De a professzor szerint nemcsak az emberi fej méretében hozna változást a világűr, a bőrszínünk is megváltozna. Az űrben az emberi test számos káros sugárzásnak lenne kitéve, például a kozmikus sugárzásnak, amely ellen a bőrünknek új típusú pigmenteket kellene termelni - mint ahogy a bőrünk itt a Földön is melanint termel, annak érdekében, hogy védekezzen a nap káros sugarai ellen. A melaninról azt kell tudni, hogy minél többet termel belőle a szervezetünk, annál sötétebb tónusú lesz a bőrünk, Solomon pedig mindebből arra következtet, hogy a jövő űrben született emberei idővel sötétebb bőrűvé válnak majd.

Mindezen változáshoz azonban - mint ahogy az evolúció során eddig is - évszázadokra, évezredekre lesz szükség, magyarán több generáció nőnek kell ahhoz az űrben szülnie, hogy az emberek külseje átalakuljon. Solomon szerint egyébként egy idő után a földi és az űrbéli ember közti különbségek olyan markánsak lehetnek, hogy két külön faj lesz belőlük.

Forrás: businessinsider.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)