Így néz ki az űrből a gyönyörű oázis

A fotót egy űrhajós készítette, aki éppen Egyiptom felett űrhajózott.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik űrhajósa Egyiptom fölötti pályán tartózkodva fényképet készített egy szív alakú oázisról, amely a Nílus folyót és a Nyugati-sivatagot határolja. A Fajjúm-oázis néven ismert medence több mint 1200 négyzetkilométeren terül el, és a Moeris-tó ősi tómedréből alakult ki. A területen legalább 8 ezer éve élnek emberek, amely számos madár- és halfajnak, valamint a veszélyeztetett karcsú szarvú gazellának is otthont biztosít. Az űrfotót stílusosan Valentin-napon publikálták.

dsadsa
Az egyiptomi Fajjúm-oázis az űrből. Fotó: NASA

A NASA hozzáteszi: a Moeris-tó részleges feltöltése II. Ptolemaiosz uralkodása alatt lehetővé tette, hogy a termékeny alluviális talaj nagy területeit visszanyerjék a mezőgazdaság számára. A tavat Kr. e. 2300-ban kiszélesítették és csatornává mélyítették, hogy segítsen szabályozni az oázisba irányuló vízáramlást. Az oázis tele van farmokkal és gyümölcsösökkel, és a Nílus nyugati partjait szegélyezik. A képen látható számos szürke folt falvakat és városokat jelöl az intenzíven művelt mezőgazdasági területeken.

Akit érdekelnek a technikai részletek: a fotó 2021. május 25-én készült Nikon D5 digitális fényképezőgéppel, 100 milliméteres gyújtótávolsággal. A képet kivágták és feljavították a kontraszt javítása érdekében, valamint eltávolították a lencsetöréseket. A képet az ISS Crew Earth Observations Facility és a Johnson Űrközpont Földtudományi és Távérzékelési Egysége bocsátotta rendelkezésre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)