Hordozható mesterséges tüdőt kísérleteztek ki

Több millió tüdőbeteg életét megmentheti az a könnyű, hordozható és beépíthető műtüdő, melyet amerikai kutatók kísérleteztek ki. A mesterséges szerv különlegessége, hogy nem tiszta oxigént használ, hanem levegőt, akárcsak az emberi tüdő.

A clevelandi tudósok a tüdő formáját, felépítését vették alapul a szerkezet megalkotásához: az emberi tüdőben található apró ereket például lélegző szilikonból "építették" meg.

"A mesterséges tüdő egyik nagyszerű előnye, hogy tulajdonképpen a szív működtetné. Így nincs szükség pumpákra, nagy és nehéz oxigéntartályokra" - mondta a kutatást vezető mérnök, Joe Potkay.

A mérnökökből és kutatókból álló csapat most azon dolgozik, hogy olyan felülettel vonják be az apró, mesterséges ereket, mely megakadályozza a vér megalvadását. Úgy tervezik, hogy tíz éven belül embereket is bevonhatnak majd a mesterséges tüdő klinikai próbáiba.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: