Hatástalanítja a fogamzásgátlót a túlsúly

A fogamzásgátló tabletta a túlsúlyos tartományba tartozó BMI-vel rendelkező hölgyek között nagyobb teherbeesési arányt mutat, mint normál BMI esetén. Fogamzásgátló tapasz esetén a nagyobb testsúly és nem a nagyobb BMI jelentette ugyanezt.

39 531 fogamzásgátlót szedő nő adatát gyűjtötték össze. A legkövérebbeknél kevésbé hatékony a fogamzásgátló tabletta, derült ki az adatok elemzésével. Ám a kép nagyon összetett, sok más tényezőtől is függ. "Lehetséges, hogy más fogamzásgátlási eljárásokra, az injekcióra és inplantátumra nincs hatással a BMI" - állítja a cikk első szerzője, Dr. Laureen Lopez a Family Health International kutatója. Az összefoglaló a The Cochrane Database of Systematic Reviews 2010 aktuális számában jelent meg.

Sok kutató gondolja úgy, hogy a túlsúlyhoz társult anyagcsere-változások illetve maga a túlsúly csökkenti a hormonális fogamzásgátlók hatékonyságát. Keveset tudunk arról is, miben különbözik a fogamzásgátlók hatása a túlsúlyos egyénekben, hiszen a legtöbb eddigi vizsgálat kizárta a túlsúlyos egyéneket. Ha mégsem, akkor a felmérések egy része a BMI-vel, másik része pedig a testsúllyal számolt.

Ezekről kiderült, hogy eltérő mértékben befolyásolják a teherbeesési arányt. Például a BMI-vel számoló kutatások azt elemzik, miként befolyásolja a BMI a fogamzásgátlók anyagcseréjét, míg a testsúllyal számoló kutatások inkább azt vizsgálják, hogy szükséges-e számukra a hormonokat is nagyobb dózisban adagolni.

"A kövér illetve túlsúlyos nők számára a fogamzásgátló tabletta már önmagában is magasabb egészségügyi kockázattal bír" - állítja Dr . Amitasrigowri Murthy, a New Yorkban működő Bellevue Hospital Center védekezési módszerekkel foglakozó osztályának vezetője.

Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók megemelik a szívinfarktus, a trombózis, a magas vérnyomás és az epehólyag megbetegedéseinek kockázatát a túlsúlyos nők esetén, akik már a túlsúlyuk miatt is magasabb kockázati csoportba tartoznak. A fogamzásgátló tabletták még mindig a leghatékonyabb módszerek közé tartoznak. Ráadásul a teherbeesés sokkal több szövődménnyel jár a túlsúlyos hölgyek esetében. Emiatt sok túlsúlyos nő csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlóra váltott, mint amilyen az injekció formában alkalmazható Depo-Provera. Azonban az alkalmazás első évében a túlsúlyosak számára ez a módszer további súlygyarapodáshoz vezethet.

"Átfogóbb tanulmányokra van ahhoz szükség, hogy az egészségügyiek iránymutatást tudjanak adni a fogamzásgátlókkal kapcsolatban. Ismernünk kell a túlsúly illetve kövérség gyakoriságát, illetve annak hatását a fogamzásgátlás hatékonyságára" - írják a szerzők.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső