Halált is okozhat az orröblítés

Louisiana állam egészségügyi szervezete figyelmeztetést adott ki az orrzuhany használatával kapcsolatban, mivel úgy tűnik, ez a széles körben használatos eszköz két ember haláláért is felelőssé tehető. Az orrzuhany egy apró locsolókannához hasonlatos eszköz, mely megfázás vagy allergia esetén igen hasznos, mivel sós vizet juttat be az orrlyukon keresztül, és ezáltal felszabadítja a légutakat. Nemrég azonban egy 51 éves nő és egy 20 éves férfi is meghalt az eszköz használata következtében, a feltételezések szerint ugyanis azon keresztül egy veszélyes "agyevő" amőba, az úgynevezett Naegleria fowleri jutott a szervezetükbe.

Valószínűleg mindkét áldozat azt a hibát követte el, hogy desztillált vagy sterilizált víz helyett sima csapvizet töltött a készülékbe. Dr. Raoult Ratard, Louisiana állam járványtan szakembere mindenki figyelmét felhívta, hogy amíg a csapvíz ivásra teljesen alkalmas, az orrzuhanyba csakis desztillált vagy előzetesen felforralt vizet szabad önteni, ezen kívül az eszközt használat után alaposan el kell öblíteni és hagyni kell megszáradni.

A fenti igen ritka fertőzés jellemzően meleg vízű tavakban vagy folyókban történő úszás vagy búvárkodás után szokott előfordulni, illetve - amint az a fenti esetekben is történt - ha nem megfelelő módon használja valaki az orrzuhanyt.

Az amőba olyan fertőzést képes okozni, amely az agyszövetek pusztulásához vezet. Korai szakaszban a fertőzésnek az agyhártyagyulladáshoz hasonló tünetei lehetnek, amely együtt járhat fejfájással, lázzal, émelygéssel, hányással, illetve nyaki merevséggel. Később már zavarodottság, egyensúlyvesztés, hirtelen rohamok és hallucinációk is előfordulhatnak. A tünetek megjelenését követően a fertőzés nagyon gyorsan kifejlődik és általában egy-tizenkét napon belül halált okoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: