Fény derült a vörös hajú emberek titkára

Korábbi kutatásokból ismert, hogy a vörös hajú embereknek magasabb a fájdalomküszöbe bizonyos típusú fájdalmak kapcsán. Massachusettsi kutatók most magyarázatot is találtak a jelenségre.

Miért él arányaiban több vörös hajú ember a brit szigeteken, mint a világ más részein? Részletek itt.

Mind közül a vörös a legritkább hajszín, amely az emberek alig két százalékánál fordul elő. Mint azt a Massachusettsi Kórház (MGH) közleménye írja , a vörös szín a bőr pigmenttermelő sejtjei, a melanociták felszínén található egy receptor, a melanocortin-1 receptor (MC1R) mutációjából ered. Ez a receptor felelős a bőr- és hajszínt meghatározó melanin pigment termeléséért. A vörös hajúakat érintő mutáció miatt ugyanakkor a bőrpigmentek nem képesek besötétedni.

A vörös hajú emberek másként érzékelik a fájdalmat
A vörös hajú emberek másként érzékelik a fájdalmat. Fotó: Getty Images

Egy új kutatás szerint szintén ez a mutáció az oka annak is, hogy a vörös hajú emberek másként érzékelnek bizonyos fájdalmakat. David E. Fisher, a massachusettsi intézmény kutatója és munkatársai vörös bundájú egerekkel folytattak vizsgálatokat. A rágcsálók szervezetéből szintén hiányzott az MC1R funkciója, illetve magasabbnak bizonyult a fájdalomküszöbük is. A kísérletből kiderült, hogy állatok melanocitái kevesebb proopiomelanocortin (POMC) fehérjét választottak ki. Ez a fehérje több hormonra hasad szét, beleértve egy olyan hormont, amely érzékenyít a fájdalomra, illetve egy olyat, amely blokkolja a fájdalmat.

E hormonok együttes jelenléte egyensúlyt tart fenn a fájdalmat gátló opioid receptorok és a fájdalomérzékelést erősítő melanocortin-4 receptorok között. A vörös egerek szervezetében az említett hormonok egyformán alacsony szintje látszólag kioltotta egymást, a test ugyanakkor egyéb, nem melanocitákhoz kötődő faktorokat is termel, amelyek szintén részt vesznek a fájdalom blokkolásában. Végeredményben tehát az alacsonyabb hormonszint nettó hatása a több opioid jel, ami megemeli a fájdalomküszöböt.

"Eredményeink a korábbi tudományos bizonyíték mögött rejlő mechanisztikus alapot írják le, miszerint a fájdalomküszöb eltérő a különböző pigmentációs háttérrel rendelkező emberek között. A folyamat megértése igazolja ezt a korábbi bizonyítékot, egyben egy értékes felismerést jelent az egészségügyben dolgozók számára, amikor olyan pácienseket kezelnek, akiknek az átlagostól eltérő lehet a fájdalom iránti érzékenységük" - fogalmazott Fisher. Hozzátette, felfedezésük egyben új utakat nyithat a szervezet fájdalomérzékelésének szabályozása felé, például olyan gyógyszerek kifejlesztése révén, amelyek a melanocortin-4 receptorok működését gátolják. A kutatásról készült tanulmány a Science Advances című folyóiratban jelent meg. Szerzőként több magyar kutató is részt vett a tanulmány elkészültében, így Kemény V. Lajos, Hermann L. Andrea, Kozák Gábor és Berényi Antal.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: