Feleslegesen kapják gyógyszereiket az idősek?

Michael Oliver, az Edinburghi Egyetem nyugalmazott kardiológus professzora szerint betegként kezeli a valójában egészséges idős embereket a modern medicina. Számos 75 év felettit feleslegesen tömnek az orvosok gyógyszerekkel - írja a szakember.

A recept felírásakor nem vetnek számot a gyógyszerelés aktuális szükségességével, és idős betegeikkel is szedetik a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy éppen a koleszterin elleni tablettákat. Oliver szerint az idősek számára a megelőző céllal adott gyógyszerek veszélyesek is lehetnek.

75 enyhe vérnyomás-emelkedésben szenvedőt kell ahhoz kezelni, hogy egy esetben sikerüljön megelőzni az agyvérzést. A többi 74 beteget azonban ezzel egész életére gyógyszerszedésre ítéljük. A professzor nézőpontja az, hogy az orvosok túl lelkesen és kritikátlanul követik az időről időre kiadott irányelveket, ráadásul a gyógyszergyárak folyamatos nyomásának is ki vannak téve.

Az orvosok a több mérés és a lehetséges okok felderítése helyett csak közlik a beteggel, hogy magas vérnyomása van, melyet kezelni kell. 75 év felett azonban a kezelés hasznossága és veszélyei már egyénenként mérlegelendők. Oliver szerint az irányelveket útmutatóként kell alkalmazni, ami felülbírálható, és adott esetben el lehet tőle térni. A dokumentációs kényszer túl sok diagnózis felállításához, ennek következtében túlkezeléshez, és szükségtelen szorongáshoz vezet - írja a Michael Oliver, a bmj.com-on.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés