Felére csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát pár finom fogással

Egy új kutatás eredményei szerint a zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag mediterrán típusú étrend közel felére csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát.

A European Journal of Neurology szaklapban megjelent kutatás eredményei szerint az egészséges étkezési szokások akár 46 százalékkal is csökkenthetik a gyógyíthatatlan agyi rendellenesség kockázatát. A kutatás azokat a korábbi vizsgálati eredményeket támasztja alá, amelyek azt mutatták, hogy az étrend kulcsszerepet játszhat a Magyarországon 16-20 ezer embert érintő betegség megelőzésében.

Bár nem tudjuk pontosan, miért gyakorolnak bizonyos élelmiszerek védőhatást, egyes kutatók azt állítják, hogy a Parkinson-kór nagyobb valószínűséggel alakul ki abban az esetben, ha a sejtek oxidatív stressznek vannak kitéve. Ennek során a többnyire az egészségtelen étrendből származó káros anyagok jutnak a szervezetbe, és ahhoz hasonlóan támadják meg az egészséges sejteket, ahogyan a rozsda támadja az autó karosszériáját. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök, zöldségek, halak és hüvelyesek azonban gátolhatják ezt a folyamatot.

A Parkinson-kór kockázata az idősek körében ugrásszerűen emelkedik. A hatvanas éveikben lévők esetében ezerből öt, a nyolcvanas éveikben lévők esetében azonban más ezerből negyven emberben alakul ki a betegség. A Parkinson-kór akkor jelentkezik, amikor a mozgást szabályozó agysejtek elpusztulnak. Fő tünetei a remegés, az izommerevség, a lelassult mozgás, és a betegek többsége nehézségeket tapasztal járás, beszéd, nyelés és írás közben is.

A Tokiói Egyetem kutatói legújabb kutatásukban 249 Parkinson-kórral frissen diagnosztizált beteg étkezési szokásait vizsgálták, amit 368 egészséges önkéntesével vetettek össze. Az alanyokat egészséges, nyugati és köztes étrendi csoportokban osztották. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt és halat tartalmazó egészséges étrenden élőkben közel felével csökkent a Parkinson-kór kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen élelmiszert fogyasztották. A másik két étrend esetében semmilyen védőhatást nem mutattak ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés