Fél perc alatt elvégezhetünk egy EKG-mérést

Alig fél perc alatt elvégezhetünk egy EKG-mérést az Apple Watch segítségével, az okosóra komoly szívbetegségeket jelezhet előre.

Már a Magyarországon vásárolt karórákon is elérhetővé vált a beépített EKG-mérő funkció, miután az Apple megszerezte az ennek bevezetéséhez szükséges szakhatósági engedélyeket az Európai Gazdasági Térség országaiban. Az új Apple Watch-verzióra való átálláshoz az iPhone szoftverét is frissíteni kell iOS 12.2-re.

Mit vizsgál az EKG? Ha valaki mellkasi fájdalmat tapasztal, összevissza ver a szíve, terhelésre fullad, nehézlégzése van, a kiváltó okok pontos beazonosítása terheléses EKG vizsgálat elvégzésével lehetséges. Milyen elváltozásokra derülhet fény ennek a vizsgálatnak a segítségével? Mi a menete a terheléses EKG-nak? Kinek, milyen esetekben javasolt elvégeztetnie? Ezekre a gyakorlati kérdésekre ad választ dr. Vaskó Péter kardiológus főorvos - kattintson!

Fél perc alatt méri az EKG-t

A beépített pulzusméréstől eltérően az EKG-mérést a felhasználónak manuálisan kell elindítania, méghozzá nyugalmi helyzetben. Elvégzéséhez nem elegendő viselni az órát, az ellentétes kéz egyik ujjával meg is kell érinteni az oldalán található tekerőgombon lévő érintkezőt, amit a gyártó "Digital Crown"-nak nevez. Egy EKG-mérés általában 30 másodpercig tart az Apple Watch-csal.

A mérési eredmények az iPhone Egészség/Health alkalmazásban tárolódnak el, és az EKG-funkció első használata előtt is ebben kell elvégezni a beállításokat, például megadni az életkort - ha a felhasználó 22 évesnél fiatalabb kort ad meg, az EKG-funkció nem használható, feltehetően azért, mert túl sok téves riasztást adna a technológia. Az Apple közleménye szerint egyébként egy 600 résztvevővel lefolytatott klinikai teszt során az Apple Watch 98,3 százalékos hatékonysággal volt képes felismerni a pitvarfibrillációt.

Fél perc alatt elvégezhetünk egy EKG-mérést az okosórával. Fotó: 123rf
Fél perc alatt elvégezhetünk egy EKG-mérést az okosórával. Fotó: 123rf

Az Apple Watch a mérés során a szívverést kiváltó elektromos impulzusok ellenőrzésével megvizsgálja, hogy viselője szívében a pitvarok és a kamrák összehúzódása szinkronban van-e. Ha nem, jelzi a pitvarfibrillációt, és javasolja a felhasználónak, hogy keressen fel egy kardiológust.

Bár a Series 4-es Apple Watchnál a korábbi modellek továbbra is kizárólag szívritmust tudnak mérni, az új szoftver ezeket a korábbi típusokat is felvértezi a szabálytalan szívritmus érzékelésére alkalmas új funkcióval, amely bizonyos időközönként automatikusan megvizsgálja, hogy az óra viselőjének szabályos-e a szívritmusa.

Noha az Apple Watch széles körű elterjedésének gátat képez 148 ezer forintos ára, és az, hogy kizárólag iPhone-nal lehet használni, az idén más gyártók, többek közt a Withings és az Omron is piacra dobnak majd EKG-mérésre képes, olcsóbb okosórákat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)