Ez lenne a globális felmelegedés egyetlen pozitív hozadéka?

Azt jósolják, hogy az éghajlatváltozás több veszéllyel járhat bolygónkra nézve: a tengerszint megemelkedhet, megszaporodhatnak a természeti katasztrófák. Lehetséges azonban, hogy a világ felmelegedésének egyik előnyeként visszaszorulhat az influenza?

A rövid válasz: még nem tudjuk. Az állatkísérletek azt mutatták, hogy az influenza nehezebben terjed a meleg és párás levegőben. Elképzelhető, hogy az idén tapasztalt enyhe tél is hozzájárult ahhoz, hogy az idei influenzaszezon eddig viszonylag enyhének bizonyult.
Az influenza átvitelének arányát azonban számos tényező befolyásolja, köztük a népesség vírus elleni immunitásának szintje és az emberek kölcsönhatásainak módja, ezért a szakértők szerint egyelőre lehetetlen megjósolni, milyen hatást fog gyakorolni a klímaváltozás.

A kutatók évek óta keresik a választ arra, miért fordul elő gyakrabban az influenza télen. Még mindig nem tudjuk a választ, de a szakértőknek van néhány elmélete. Christopher Olsen, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora szerint a hidegebb, szárazabb levegő lehetővé teszi, hogy a vírusrészecskék hosszabb ideig a levegőben maradjanak és nagyobb távolságokat tegyenek meg. A másik tényező az lehet, hogy télen az emberek gyakrabban tartózkodnak zárt terekben és annyira összezsúfolódnak, hogy az megnöveli a fertőzés lehetőségét.


2011 októbere és 2012 januárja között olyan alacsony volt az influenza aktivitása, hogy a hivatalos influenzaszezon az Egyesült Államokban csak februárban kezdődött meg. Ez volt 24 éve a legkésőbb kezdődő influenzás időszak. Ezzel párhuzamosan rendkívül enyhe tél uralkodott Észak-Amerikában. Olsen szerint azonban csak az, hogy az enyhe tél és az enyhe influenzás szezon egybe esett, még nem jelenti azt, hogy összefüggés van a kettő között. Az is elképzelhető, hogy az enyhébb influenzaszezonhoz az influenza elleni védőoltások nagyobb aránya és az influenza tudatosságával összefüggő jobb higiénia is hozzájárult.

További kutatásokat kell végezni, melyek során az influenza átvitelét vizsgálják a trópusi éghajlaton, és alaposabban kell elemezni az influenza aktivitása és az időjárási minták közötti összefüggéseket ahhoz, hogy alaposabban megérthessük a klímaváltozás az influenza átvitelére gyakorolt hatásait.
Nagy Egészségteszt
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett megjelennek a gomolyfelhők, helyenként zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag