Először gyógyult meg gyerek a legagresszívebb agydaganatból

Lucas hatéves volt, amikor megkapták a diagnózist.

Első alkalommal sikerült gyermeket kigyógyítani egy ritka ráktípusból, az agytörzsi gliómábólszámolt be Lucas esetéről az IFL Science. Az agydaganatot az akkor hatéves belga fiúnál mutatták ki, most pedig, hét évvel később a betegségnek már nyoma sincs.

agy, agydaganat, MR, MRI, képalkotó diagnosztika
Az MRI felvételeken jól látszott, ahogy csökken a daganat mérete. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

"Az esélyek ellenére győzött"

A fiú gyógyulása szinte csodaszámba megy, hiszen az igen ritka, agresszív daganat rendkívül veszélyes, az esélyei tehát minimálisak voltak. „Az esélyek ellenére győzött” – mondta a portálnak Jacques Grill, a párizsi Gustave Roussy Rákközpont agydaganat-programjának vezetője. És bár a gyermekkori daganatokat legtöbb esetben már sikeresen gyógyítani tudják, a DIPG-s gyermekek kilátásai továbbra is kifejezetten rosszak, többségük egy évvel sem éli túl a diagnózist.

A sugárterápia néha lelassíthatja az agresszív daganat gyors terjedését, de eddig egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatásosnak ellene. Lucas és családja ezért Belgiumból Franciaországba utazott, hogy az első betegek egyikeként csatlakozhasson a BIOMEDE kísérletsorozathoz, amelyben a betegség lehetséges új terápiáit tesztelik.

Lucas kezdettől fogva erősen reagált a kezelésekre, ezért az MRI-vizsgálatok során láthattam, amint a daganat mérete csökken, majd teljesen eltűnik – nyilatkozta Grill, aki elismerte: nem tud más hasonló esetről. Nem is merte leállítani a kezelést a fiú 12 éves koráig, amikor Lucas elárulta, hogy már amúgy sem szedi a gyógyszereket. A vizsgálatban részt vevő hét másik gyermek évekkel a diagnózis után is él, de csak Lucas daganata tűnt el teljesen. Grill szerint a gyógyszerre való reakció hátterében a tumor egyéni biológiai sajátosságai állhattak.

A kezelésben részt vevő kutatócsapat célja, hogy laboratóriumi körülmények között reprodukálják a Lucas daganatában lévő sejteket. Ezeket ugyanis később akár új gyógyszerek tesztelésére is felhasználhatják.

A glioblastoma multiforme nem reagál jól a jelenleg használatos kezelésekre. Számos oka van a beavatkozásokkal szembeni ellenállásának, ezek közé tartozik a gyógyszerek eljuttatásának nehézsége a tumorhoz, mert a környezetében megszakad a vérellátás, és folyadék gyűlik fel a területen. Ez a daganat ráadásul különösen gyorsan átterjed a szomszédos agyszövetekre. Ez a létező leghalálosabb agydaganat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra