Elképesztő, mit rejtett egy 7200 éves csontváz

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

Miről árulkodik az ősember keze?

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösség tagjának csontvázára a Szulavézi-sziget Leang Panninge-barlangjában bukkantak rá egy 2015-ben folytatott ásatáson - írta meg a The Guardian online kiadása. A felfedezésről szóló tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták. A kutatók szerint először találtak ősi emberi DNS-t az ázsiai szárazföld és Ausztrália között fekvő Wallacea-szigetcsoport térségében.

Az ép DNS ritka lelet

A maradvány egy tinédzseré, akinek a kutatók a Bessé becenevet adták; a DNS-t a halántékcsontjából nyerték. A Griffith Egyetem professzora, Adam Brumm, a kutatás társvezetője elmondta, hogy az ép DNS ritka lelet. "A nedves trópusok nagyon kíméletlenek az ősi emberi csontok és fogak DNS-ének megőrzése szempontjából. Egész Délkelet-Ázsia szárazföldi részén csak egy vagy két olyan preneolitikus csontváz van, amelyből ősi DNS-t sikerült kinyerni" - magyarázta Brumm. A szakember hozzátette: a világ más részein - Európában, Amerikában - az ősi DNS elemzése teljesen forradalmasítja az emberiség korai történetének megértését: az ősemberek genetikai sokféleségét, a népességmozgásokat, a demográfiai történelmet.

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.
Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Egyedi családfa

A kutatók Bessé DNS-ének genetikai szekvenálásával kimutatták, hogy az őskori kamasz egyedi családfával rendelkezett. Genetikai állományának mintegy fele hasonlít a mai ausztrál őslakosokhoz, valamint az Új-Guineából és a nyugat-csendes-óceáni szigetekről származó emberekhez. Brumm szerint ősei az ázsiai szárazföldről vándorolhattak a Wallacea-szigeteken keresztül a ma Szahulnak nevezett egykori kontinens - a hajdan összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania - felé.

Meglepő módon Bessé DNS-e is ősi kapcsolatot mutatott Kelet-Ázsiával, ami megkérdőjelezi a Wallaceába irányuló vándorlás kronológiájáról korábban ismert adatokat. "Úgy véljük, hogy a túlnyomórészt ázsiai felmenőkkel rendelkező emberek először körülbelül három-négyezer évvel ezelőtt jutottak a wallaceai régióba, amikor az első őskori neolitikus földművesek Tajvan felől érkeztek a térségbe" - így Brumm. A kutató szerint "ha ezt az ázsiai származást egy olyan vadászó-gyűjtögető emberben találjuk, aki több ezer évvel a Tajvanról érkező neolitikus emberek előtt élt, akkor ez arra utal, hogy valamilyen népcsoport korábban költözött ebbe a régióba Ázsiából".

A tinédzser maradványa az első ismert csontváz, amely a Toalean kultúrához tartozik, egy vadászó-gyűjtögető csoporthoz, amely 1500-8000 évvel ezelőtt élt Szulavézi déli részén. A régészek úgy tartják, Bessé körülbelül 17-18 éves lehetett, amikor eltemették: a maradványai mellett őskori kőszerszámokat és vörös okkert találtak, sírjában pedig elejtett állatok csontjai is voltak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)