Egy baktériumtól várják az áttörést

Az amerikai tudósok által fejlesztett kólibaktérium üvegházhatású gázokkal táplálkozik, bíznak benne, hogy ez segíthet a klímaváltozás elleni harcban.

Olyan baktériumot "fejlesztettek" a tudósok, ami csak szén-dioxiddal táplálkozik - írja a hvg.hu, megjegyezve: ahhoz, hogy eredményesen harcba szálljunk a klímaváltozással, a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét kell csökkenteni. Erre kínált megoldást az az amerikai kutatók által kitenyésztett kólibaktérium-törzs, ami nemcsak hogy üvegházhatású gázokkal táplálkozik, de végtermékként bioüzemanyagot állít elő. Minderről a kutatók a Cell című, ismert tudományos szaklapban számoltak be.

kólibaktérium, klímaharc
Baktériumokkal kísérleteznek, de az áttörés még várat magára. Fotó: iStock

Annak ellenére, hogy a kólibaktériumról az embereknek általában az E. coli fertőzés jut eszébe, a kutatókat ez nem tartotta vissza eddig sem a kísérletezéstől, s ennek eredményeképp például sikerült már velük számítógépet is fejleszteni, mivel képesek adattárolásra is.

A portál megjegyzi, nem ez az első eset, hogy a kutatók baktériumokkal akarták a szén-dioxidot csökkenteni, de eddig még nem sikerült áttörést elérniük. Sajnos úgy tűnik, ezúttal sem, mivel a kólibaktérium még mindig több szén-dioxidot termel, mint amennyit elfogyaszt.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció