Csak háromféle ember létezik - a bélbaktériumok szerint

Ha a jövőben orvoshoz vagy kórházba megyünk, az allergiákon és a vércsoporton kívül béltípusunkról is megkérdezhetnek bennünket. Ugyanis kimutatták, hogy az emberek háromféle béltípussal rendelkezhetnek.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányban azokat a mikrobiális genetikai jelzőket is bemutatják, amelyek olyan jegyekkel függnek össze, mint az életkor, a nem és a testtömeg-index. E bakteriális gének hamarosan segítséget nyújthatnak az olyan betegségek diagnosztizálásában és előre jelzésében, mint a vastag-végbélrák, a páciens béltípusa pedig a kezelésben jelenthet segítséget.

Minden ember rendelkezik olyan bélbaktériumokkal, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, a méreganyagok lebontásában, bizonyos vitaminok és fontos aminosavak termelésében, és a betolakodók elleni védelem felépítésében. E mikrobiális közösség összetétele azonban személyenként változik.
"Kiderült, hogy a mikrobák kombinációja az emberi bélrendszerben egyáltalán nem véletlenszerű" - számolt be a kutatás vezetője, Peer Bork. "A bélflóra három különböző típusú összetételből állhat - tulajdonképpen három különböző ökoszisztémából, ha úgy tetszik."
Bork munkatársaival először 39 három földrészről (Európából, Ázsiából és Amerikából) származó ember székletmintájában vizsgálta a bélbaktériumokat, majd később kiterjesztette a kutatást további 85 személyre Dániából és 154 személyre Amerikából. Kiderült, hogy az összes eset három csoportba sorolható attól függően, milyen baktériumfajták fordultak elő nagy számban a bélrendszerükben: mindegyik személyről meg lehetett mondani, hogy a három közül melyik béltípusba, vagyis enterotípusba tartozik.

A heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) kutatói egyelőre nem tudják, miért rendelkeznek az emberek ezekkel az eltérő béltípusokkal, de azt gyanítják, hogy a különbség mögött az állhat, hogy immunrendszerük másképp tesz különbséget a jótékony és a káros baktériumok között, vagy másképp szabadul fel a felesleges hidrogén a sejtekből. A vércsoportokhoz hasonlóan ezek a béltípusok is függetlenek az olyan jellemzőktől, mint az életkor, a nem, a származás és a testtömeg-index. A kutatók azonban arra is találtak példát, hogy az idősebb emberek bélrendszerében több a szénhidrátok lebontásában részt vevő mikrobiális gén fordul elő, mint a fiatalabbakban, valószínűleg azért, mert az idősebbek kevésbé hatékonyan tudják feldolgozni ezeket a tápanyagokat, így a baktériumoknak kell átvenniük ezt a szerepet.

A béltípus azonosítása tehát a jövőben a kutatók szerint jelentős szerephez juthat a diagnosztizálásban és a kezelésben egyaránt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag