Csak háromféle ember létezik - a bélbaktériumok szerint

Ha a jövőben orvoshoz vagy kórházba megyünk, az allergiákon és a vércsoporton kívül béltípusunkról is megkérdezhetnek bennünket. Ugyanis kimutatták, hogy az emberek háromféle béltípussal rendelkezhetnek.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányban azokat a mikrobiális genetikai jelzőket is bemutatják, amelyek olyan jegyekkel függnek össze, mint az életkor, a nem és a testtömeg-index. E bakteriális gének hamarosan segítséget nyújthatnak az olyan betegségek diagnosztizálásában és előre jelzésében, mint a vastag-végbélrák, a páciens béltípusa pedig a kezelésben jelenthet segítséget.

Minden ember rendelkezik olyan bélbaktériumokkal, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, a méreganyagok lebontásában, bizonyos vitaminok és fontos aminosavak termelésében, és a betolakodók elleni védelem felépítésében. E mikrobiális közösség összetétele azonban személyenként változik.

"Kiderült, hogy a mikrobák kombinációja az emberi bélrendszerben egyáltalán nem véletlenszerű" - számolt be a kutatás vezetője, Peer Bork. "A bélflóra három különböző típusú összetételből állhat - tulajdonképpen három különböző ökoszisztémából, ha úgy tetszik."

Bork munkatársaival először 39 három földrészről (Európából, Ázsiából és Amerikából) származó ember székletmintájában vizsgálta a bélbaktériumokat, majd később kiterjesztette a kutatást további 85 személyre Dániából és 154 személyre Amerikából. Kiderült, hogy az összes eset három csoportba sorolható attól függően, milyen baktériumfajták fordultak elő nagy számban a bélrendszerükben: mindegyik személyről meg lehetett mondani, hogy a három közül melyik béltípusba, vagyis enterotípusba tartozik.

A heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) kutatói egyelőre nem tudják, miért rendelkeznek az emberek ezekkel az eltérő béltípusokkal, de azt gyanítják, hogy a különbség mögött az állhat, hogy immunrendszerük másképp tesz különbséget a jótékony és a káros baktériumok között, vagy másképp szabadul fel a felesleges hidrogén a sejtekből. A vércsoportokhoz hasonlóan ezek a béltípusok is függetlenek az olyan jellemzőktől, mint az életkor, a nem, a származás és a testtömeg-index. A kutatók azonban arra is találtak példát, hogy az idősebb emberek bélrendszerében több a szénhidrátok lebontásában részt vevő mikrobiális gén fordul elő, mint a fiatalabbakban, valószínűleg azért, mert az idősebbek kevésbé hatékonyan tudják feldolgozni ezeket a tápanyagokat, így a baktériumoknak kell átvenniük ezt a szerepet.

A béltípus azonosítása tehát a jövőben a kutatók szerint jelentős szerephez juthat a diagnosztizálásban és a kezelésben egyaránt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció