Boldog? Mások is könnyen észreveszik!

Amikor mások által küldött érzelmek sugárzásáról van szó, az agyunk gyorsabban válaszol a vidámságra, mint a szomorúságra - állítja egy új tanulmány.

A Barcelonai Egyetem kutatói az agy jobb féltekéjére, a más emberektől érkező érzelmi jelek feldolgozásáért felelős központra koncentráltak, amely nemcsak gyorsabban dolgozza fel az érzelmeket, mint a bal félteke, de gyorsabban is reagál a pozitív kisugárzásra. "A pozitív jelzéseket és a dolgok pozitív megközelítését agyunk gyorsabban és pontosabban észleli, mint a negatívakat" - mondta el J. Antonio Aznar-Casanova, a tanulmány vezető szerzője. "Így a vidámságot és a meglepődést gyorsabban dolgozza fel az agy, mint a szomorúságot és a félelmet."

A kutatók 80 pszichológushallgatót (65 nőt és 15 férfit) vizsgáltak annak eldöntésére, hogy melyik agyfélteke dolgozza fel gyorsabban az információt, ez talán közelebb visz bennünket annak megértéséhez, miért tudunk már egy tizedmásodperc alatt viszonylag pontos első benyomást kialakítani valakiről. A tudósoknak két elméletük van, az egyik szerint minden érzelmet a jobb félteke dolgoz fel, míg a másik szerint mindkét félteke részt vesz a folyamatban és a bal hatékonyabban bánik a negatív adatokkal. Az első benyomásokon alapuló értékítéletek a társadalom sok területén jelen vannak és jelentősen befolyásolhatják a választások eredményeit vagy a bírósági ítéleteket.

A tanulmány a Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition folyóirat ezévi harmadik számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció