Karikó Katalin különleges tárgyat adományozott a Nobel-díj Múzeumnak

Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

Ulf Larsson kurátor az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítójának elmondta, hogy Karikó Katalin - az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje - kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak. A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta - amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől - szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve - emelte ki a kurátor, hozzátéve, hogy nagyon örültek az ajándéknak.    

Nobel-díj Karikó Katalin
Karikó Katalin pipettája a stockholmi Nobel-díj Múzeumban 2023. december 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak. Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség - tette hozzá Ulf Larsson.    

Arra a kérdésre, hogy melyik a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, kiemelte Karikó Katalin kutató- és díjazott-társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándékát. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.    

Ulf Larsson elmondta, hogy az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra