Az űrben kutatják a hosszú élet titkát

Brit kutatók emberi izomsejteket küldtek az űrbe egy vizsgálat keretében, amely segíthet kideríteni, hogyan élhetnek az emberek hosszabb, egészségesebb életet.

Mi lehet a hosszú élet titka? Emilio Flores Márquez, a világ legidősebb férfija elárulta, tapasztalatai szerint mi a titok.

A Liverpooli Egyetem kutatói a brit űrügynökség támogatásával azt vizsgálják MicroAge névre keresztelt projektjük keretében, hogy mi történik az izomszövettel az űrben, majd ezt összehasonlítják azzal, mi történik a Földön. Ez segíthet választ találni arra, miért gyengülnek el a korral az izmok, és segíthet módot találni a folyamat megelőzésére. A különleges szállítmányt kedden a SpaceX Falcon-9 rakétája vitte fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a floridai Kennedy Űrközpontból. Januárban tér vissza a Földre, hogy itt folytatódjon az elemzés.

Az emberi izomsejteket a SpaceX Falcon-9 rakétájával lőtték ki az űrbe
Az emberi izomsejteket a SpaceX Falcon-9 rakétájával lőtték ki az űrbe. Fotó: Getty Images

Az izomzat a kor előrehaladtával veszít tömegéből és erejéből, ami hatással van a mindennapi életre és számos problémát okozhat: megnövekszik az esések kockázata és a sérülések utáni gyógyulás ideje is. Gravitáció hiányában az űrben töltött idő hatására az asztronauták izmai is hasonlóképpen elgyengülnek, mint időskorban. A kutatók laboratóriumban tenyésztett, rizsszem méretű emberi izomsejteket helyeztek el 3D-nyomtatóval készített, ceruzahegyező méretű tartókba, és ezekben küldték fel azokat az űrbe. Ott aztán a tudósok elektromos úton összehúzódásokat idéznek majd elő az izomszövetben, hogy megvizsgálják, mi történik a mintákkal.

Malcolm Jackson, a Liverpooli Egyetem kutatója elmondta, az elmúlt három évben keményen dolgoztak azon, hogy megfeleljenek a projekt kihívásainak. Az izomösszehúzódásokat generáló elektromos műszer például normál esetben egy nagy asztalt megtöltene, ezúttal azonban sikerült kártyapakli-méretűre csökkenteni. Az új fejlesztés a jövőben más területeken is hasznosítható lehet.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső