"Az öregedés nem visszafordíthatatlan"

Segíthet megérteni, mi több, kezelni az öregedést egy új felfedezés, amit houstoni kutatók értek el a progéria nevű betegség vizsgálata során. A biztató eredmények a tudósokat is meglepetésként érték.

A progéria egy rendkívül ritka genetikai betegség: nagyjából 4-8 millió újszülött közül egy szenved ebben a kórban. Az érintett gyermekek sokkal gyorsabban öregszenek, a legtöbben a tinédzserkor kései szakaszát sem élik meg.

A progéria kialakulásának hátterében egy génmutáció áll. A betegégről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunkban.

"Ezek a gyerekek szívrohamban vagy stroke miatt halnak meg alig 13-15 éves korukban. Habár a jelenlegi elérhető kezelések hasznosnak mondhatók, valójában csupán átlagosan 1-2 évvel képesek meghosszabbítani a betegek életét. Szerettünk volna valami olyasmit megalkotni, ami lehetővé teszi, hogy ezek a gyerekek tovább éljenek, valamint ami az életminőségüket is jobbá teszi. Ezért kezdtük el vizsgálni a progériában szenvedők sejtjeit, és kutatni azt, miként javíthatnánk a sejtek működésén" - mondta el dr. John Cooke, a Houstoni Metodista Kutatóintézet kardiovaszkuláris betegségekkel foglalkozó tudományos részlegének osztályvezetője.

Dr. John Cooke szerint az öregedés nem egy visszafordíthatatlan folyamat
Dr. John Cooke szerint az öregedés nem egy visszafordíthatatlan folyamat

Dr. Cooke és csapata a telomerekre fókuszált a kutatás során. Ezek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található sapkák megakadályozzák, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak, továbbá a sejtosztódás során védik a DNS-t a károsodástól. Ahogy az emberi szervezet öregszik, a telomerek hossza megrövidül. A kutatók megfigyelték, hogy a telomerek a progériában szenvedő gyerekeknél alapvetően is rövidebbek. Mindez felvetette a kérdést, hogy amennyiben sikerülne visszaállítani a telomerek hosszát, az vajon javíthatja-e a sejtműködést és a sejtosztodást.

A kutatócsoport egy RNS-alapú gyógykezelést alkalmazva a telomeráz nevű fehérje előállítását igyekezett erősíteni. Ez a protein szállítja a sejtek számára a telomerek meghosszabbításához szükséges információt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az enzim jelenléte a sejtekben már néhány nap alatt is lényeges hatást fejt ki a sejtek élettartamára és működésére.

"Azt láttuk, hogy amennyiben megfordítjuk a telomerek megrövidülésének folyamatát a progériában szenvedő gyermekektől vett sejtekben, azzal számos, az öregedéssel járó problémát visszafordíthatunk" - mondta el dr. Cooke. "A munkánk során az a drámai hatás volt a legváratlanabb, amelyet a telomerhosszabbító technológia kifejtett a sejtekre. Extra élettartamot tudtunk így adni a sejteknek, amelyek normálisabban működtek és osztódtak" - tette hozzá.

A kutató kifejtette, az öregedés nem egy visszafordíthatatlan folyamat, és hisz benne, hogy a munkájuk ebben nagy előrelépést jelenthet. "Szeretnénk legalább megállítani vagy lelassítani a felgyorsult öregedést, a továbbiakban ezért fogunk dolgozni. A következő lépés, hogy a kezelést előmozdítsuk a klinikai használat irányába. A célunk, hogy kifejlesszünk egy hiánypótló terápiát a progériában szenvedő gyermekek számára" - árulta el dr. Cooke.

Forrás: Daily Mail

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra