Az E-vitamin fokozhatja a tüdőrák veszélyét

A vitaminpótló készítmények nem csökkentik a tüdőrák kockázatát, sőt az E-vitamin még enyhén növeli is azt - állítja Dr. Christopher G. Slatore az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent közleményében.

Dr. Slatore egy 78,000 fős, 50-76 év közötti amerikai felnőtt bevonásával készült felmérés eredményeit tette közzé, mely Washington államban négy éven keresztül mérte fel a tüdőrák előfordulásának gyakoriságát és a vitaminpótló készítményekkel kapcsolatos szokásokat. "A C- és E-vitamin-, valamint a folsavpótlás nem csökkentette a tüdőrák kockázatát" - nyilatkozta Dr. Slatore, a Washingtoni Egyetem tüdőgyógyászati és sürgősségi osztályának orvosa. "Éppen ellenkezőleg, az E-vitamin még fokozta is a rizikót."

A négy év során összesen 521 résztvevőnél diagnosztizáltak tüdőrákot. A várt rizikótényezőkön (dohányzás, családi halmozódás stb.) kívül azonban enyhén, ám szignifikáns mértékben az E-vitamin szedése is fokozta a betegség gyakoriságát. Minden 100 mg-os emelkedés a napi E-vitamin-bevitelben 7 százalékkal fokozta a rák kockázatát, így napi 400 mg E-vitamin fogyasztás 10 éven keresztül már 28 százalékos növekedést jelent.

Egy vitaminkészítményeket gyártó cég szóvivője szerint túl nagy elvárás lenne a vitaminokkal szemben, hogy megvédjenek a ráktól. A vitamintablettákat mindössze az egészség fenntartása és a hiánybetegségek elkerülése érdekében érdemes szedni. Jelenleg az Amerikai Rák Társaság sem ajánlja a vitaminpótlást megelőzés céljából, bár a napi legalább ötszöri zöldségfogyasztás szerepel a diétás ajánlásaik között. Mivel a tüdőrák legveszélyesebb rizikótényezője a dohányzás, ezért a legjobb megelőzési mód a dohányzás kerülése. Ha valaki képtelen leszokni, érdemes kerülni a béta-karotinpótló készítmények fogyasztását, mivel egyes tanulmányok szerint ezek fokozzák a betegség kockázatát.

Néhány vitaminról már sikerült bebizonyítani, hogy véd bizonyos ráktípusok ellen. Ilyen a D-vitamin is, amelyről kiderült, hogy csökkenti a vastagbél-, az emlő- és a petefészekrák kialakulásának veszélyét. Az átlagos multivitamin-készítmények azonban D-vitaminból nem tartalmaznak a védő hatás megjelenéséhez szükséges mennyiséget. Ennek megtermeléséhez a napon eltöltött idő növelése szükséges.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: