Áttörő felfedezés az elbutulás megelőzésében!

Egy friss kutatás szerint az amiloid prekurzor protein (APP) nevű fehérje egyik lebomlási terméke, az Abeta kritikus szerepet játszik az agy fejlődésében is. Ha sikerül csökkenteni ennek a termelődését, az akár a betegség megelőzésében is segíthet.

Az Abeta nevű fehérje az APP feldarabolódásakor keletkezik, amikor az AP lebontása zavart szenved, az Abeta pedig plakkokat képezhet, ami hozzájárul az Alzheimer-kór kifejlődéséhez.

Az APP emellett jelen van a szinapszisok (idegsejtek közti kapcsolat) között is, és bár a pontos szerepe nem tisztázott, a szinapszisok számának csökkenését tartják a legfontosabb tényezőnek az Alzheimer-kórban tapasztalt kognitív hanyatlás hátterében.

Az említett kutatásban a Georgetowni Egyetem munkatársai a dendritek (az idegsejtek rövid nyúlványai) sűrűségének csökkenését tapasztalták olyan génmódosított egereknél, amelyek nem termelnek APP-t, míg az APP-túltermelő egereknél magasabb denzitást találtak. Egy évvel később azonban az utóbbi csoportnál Abeta plakkok jelentek meg, valamint a fehérje neurotoxikus hatása következtében már csökkent a dendritsűrűség.

"A kutatásunk alapján megállapítható, hogy az APP-anyagcsere alapvető fontosságú a normális idegrendszeri fejlődés, a szinaptikus összeköttetések és a dendrittüskék fejlődése szempontjából, amelyek mind összefüggésben vannak az Alzheimer-kórban észlelt kognitív hanyatlással" - mondta a kutatás vezetője, dr. Hyang-Sook Hoe.

A kutatás alapján az Alzheimer-kór elleni küzdelem módja a normál APP-anyagcsere fenntartása lehet az Abeta-képződés gátlása céljából.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: