Alváshiányból cukorbetegség

A 2-es típusú diabétesz járványszerű terjedéséhez az ülőmunkán, a mozgáshiányon és a rostszegény táplálkozáson túl az alváshiány is jelentősen hozzájárulhat - derül ki egy meglepő eredményekkel szolgáló tanulmányból.

A tanulmány szerzője, James Gangwisch, kutatóorvos a New yorki Columbia Egyetemen a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozástudományi Vizsgálat 1982 és 1992 között felvett adatait értékelte ki. E reprezentatív vizsgálat keretében a Betegség-nyilvántartó és -megelőző centrumok rendszeresen felmérik az amerikai állampolgárok egészségi állapotát.

A vizsgált időszak 10 évében a 9000 számon tartott személy 5%-a betegedett meg diabéteszben. Gangwisch kimutatta, hogy a naponta ötórás vagy annál rövidebb éjszakai alvással kénytelen-kelletlen beérők közül 47 százalékkal többen lettek cukorbetegek, mint a rendes időt alvók közül. Az eredmények szerint ezt a kockázatot nem lehet az eddig ismert okokkal, mozgáshiánnyal, depresszióval, alkoholfogyasztással, etnikai hovatartozással, iskolázottsággal, családi állapottal, életkorral, túlsúllyal vagy magasvérnyomással magyarázni. Hogy a megfelelő alvásminőség megelőzhetné-e a cukorbetegség kialakulását, aligha ellenőrizhető hasonló epidemológiai felméréssel.

A tanulmányból egyébként az is kiderült, hogy a naponta több mint 9 órát alvók ugyancsak a nagyobb kockázatú csoportba tartoznak. Gangwisch úgy véli, a túl sokat alvók esetében valójában alvászavarról lehet szó, tehát nem az alvásra szánt idő, inkább az alvás minősége döntő.

Lawrence Epstein, a bostoni Harvard Egyetem alváscentruma vezetője szerint is alaposan felborítja a glükóz-háztartást, ha valaki heti legalább négy éjszakát négyórás vagy annál rövidebb alvással vészel át. Az alváshiány miatt túlsúlyba kerülnek az úgynevezett szimpatikus idegrendszeri hatások, ez pedig csökkenti a szervezet glükóz-toleranciáját és a sejtek inzulinérzékenységét, s az agy sem tudja megfelelő módon felhasználni az oda érkező glükózt.

Forrás:
www.journalsleep.org

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció