A vízhiány elleni védekezésben ez segíthet

A világ folyóinak és vízgyűjtőrendszereinek átfogó, minden jellemző adatot tartalmazó atlaszát készítette el két tudós. Ez hatalmas segítséget nyújthat a nemzetközi szervezeteknek a vízhiány elleni védekezésben.

A HydroATLAS létrehozásán két tudós - az ausztrál Griffith Egyetemről Simon Linke és a kanadai McGill Egyetemről Bernhard Lehner - dolgozott. Ez a világ első nagy térbeli felbontású atlasza, amely feltérképezi a Föld minden folyójának és vízgyűjtőjének környezeti jellemzőit. Az atlasz lehetővé teszi a folyók és vízgyűjtőinek hidrológiáját és ökológiáját befolyásoló tényezők részletes elemzését.

folyók, vizek, vizek védelme, HydroAtlas, vízgyűjtők, vízhiány, vízválság
folyók, vizek, vizek védelme, HydroAtlas, vízgyűjtők, vízhiány, vízválság

A vizek védelme ezért fontos

A folyók amellett, hogy élőhelyet és élelmet nyújtanak a Föld sok élő szervezetének és az embernek is, a globális vízciklus szerves részét képezik, és alakítják is a kontinenseket, amelyeken keresztülfolynak. A folyók tanulmányozása és a problémák diagnosztizálása azonban összetettségük miatt nehéz feladat.

Jelentősen romlott a folyók állapota - a részletekért kattintson ide!

A most elkészült atlasz globálisan több mint nyolcmillió folyószakasz és egymilliónál is több vízgyűjtő rendszer adatait mutatja. Olyan információkkal szolgál, mint a vízhozam, a földfelszín alatti víz mélysége vagy az árterület. "Az a HydroATLAS szépsége, hogy nincs szükség különös tudásra a számítógépes térképészetben, rá kell klikkelni egy folyóra vagy egy területre, és a rendelkezésre álló adatok feljönnek az adatbázisból" - magyarázta Linke.

A kutatók szerint a HydroATLAS különösen hasznos lehet olyan kormányközi szervezetek számára, mint az ENSZ környezetvédelmi programja, a Világbank vagy a Természetvédelmi Világszövetség.

Segítségével lehetőség nyílik a folyók vagy vízgyűjtők védelmét szolgáló módszerek hiányosságainak kezelésére és az emberi tevékenység édesvízi ökoszisztémákra gyakorolt hatásinak megértésére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: