+10° - +25°
Nincs front

A vércsoportunktól függ, mennyire jó az agyunk?

A AB vércsoportúaknál magasabb az időskorú elbutulás veszélye - derült ki egy tanulmányból, amelyről a Scientific American számolt be.

A vércsoportunknak hatása lehet az agyunk működésére, ahogy öregszünk - derült ki egy nagy mintán készített longitudinális vizsgálatból. A ritka AB vércsoporttal rendelkező emberek esetében, akik a populációnak nagyjából a 10 százalékát alkotják, nagyobb az életkorral járó kognitív problémák előfordulásának az esélye, mint a többieknél.

Miért léteznek a vércsoportok?

Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem mindenki vére egyforma, különböző vércsoportok léteznek. Azt azonban a mai napig nem tudjuk, miért is léteznek a vércsoportok. Tudjon meg többet, kattintson!

A vermonti egyetem hematológusa, Mary Cushman és munkatársai 30 ezer 45 évnél idősebb afroamerikai és eurázsiai egyént vizsgáltak meg 2007-től kezdődően. A vizsgálat célja az volt, hogy megmagyarázzák, miért érinti a délkelet-amerikai népességet, közülük is elsősorban a feketéket az agyvérzés sokkal súlyosabban, mint másokat. A vizsgálatban évente kétszer végeztek kérdőíves felmérést, amelynek alapján kiértékelték a kognitív képességeket (például tanulás, rövid távú memória, végrehajtó funkciók). A kutatás végén 495 egyén mutatott szignifikáns romlást legalább 2-3 telefonos teszten.

Amikor a kognitív leépülést mutató csoportot összevetették egy 587 fős, kognitív romlást nem mutató csoporttal, az derült ki, hogy az AB vércsoportúak esetében 82 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kognitív romlás bekövetkezik, mint az A, a B, vagy a 0-s vércsoportúak esetében.

Kutatók a vércsoportok és az agyműködés összefüggéseit vizsgálják

Kutatók a vércsoportok és az agyműködés összefüggéseit vizsgáljákA vizsgálat meglepő eredményei nem előzmények nélkül valók. Korábban kiderült ugyanis, hogy a nem 0-s vércsoportúak esetében a szívbetegség, az agyvérzés és a trombózis kialakulásának nagyobb a valószínűsége. Ugyanakkor ezeket az érrendszeri problémákat nem kötötték össze a kognitív képességekkel. A kutatók most arra keresik a választ, hogy hogy függenek össze a kognitív képességek ezekkel a betegségekkel. Cushman szerint további kutatásokra lesz szükség a vércsoport és a kognitív funkciók összefüggésének bizonyításához.

A vércsoportot eddig már számos mentális problémával összekötötték, de ezek az összefüggések igen gyenge lábakon állnak. Más faktorok sokkal döntőbbek egy-egy mentális betegség kialakulásában, mint a vércsoport. Ugyanakkor sok kutató hisz abban, hogy a vércsoportokhoz köthető biológiai háttér föltérképezése közelebb vihet a mentális betegségek gyógykezeléséhez.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan feloszlanak, napos és felhősebb területek váltakoznak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag