A rendszer, ami megjósolja a járvány alakulását

Kína egy online rendszerrel jósolná meg a koronavírus-járvány globális alakulását.

Koronavírus: mire számíthatunk nyáron? Mutatjuk, mit jósol Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője.

A Lancsou Egyetem innovációs központjának kutatói dolgozták ki az online rendszert, amely hétfőtől kezdve 30 napon át jelzi előre, hogy a világ 180 országában naponta hány új koronavírusos eset várható. Ennek előrejelzéséhez az éghajlati és környezeti körülményeket, a népsűrűséget, valamint az érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket is figyelembe veszik - számolt be róla a hvg.hu.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus terjedése, koronavírus előrejelzés, koronavírus-járvány alakulása
A rendszer 30 napon át előre jelzi majd, hány új eset várható naponta.Fotó: Getty Images

3 hónap alatt fejlesztették ki

A központ igazgatója, Huang Csien-ping tájékoztatása szerint a rendszert a regionális előre jelzés alapján feljesztették ki, mintegy 3 hónap alatt. A kutatók megállapították, hogy az új típusú koronavírus 5 és 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet esetén terjed a leginkább, a világszerte igazolt esetek többségét - mintegy 60 százalékát - ugyanis akkor regisztrálták, amikor ebben a tartományban mozgott a hőmérséklet.

A nitrogén-dioxid-szint is számít

Az előrejelzés során számításba veszik majd a műholdak által jelzett nitrogén-dioxid-szintet is. A kutatók szerint ugyanis ez az érték a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések hatásait tükrözi. A nitrogén-dioxid szintje a járművek és a gyárak kibocsátásától függ, így drasztikus csökkenése azt jelzi, hogy kisebb a forgalom, tehát kevesebb az emberi érintkezés is - magyarázta az igazgató.

A szakértők szerint ezek az előrejelzések a koronavírus-fertőzések kezelése, valamint az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntések terén is fontos szerepet játszanak majd.

Júniusra itt van a gyorsteszt, ami egy óra alatt kimutatja a fertőzést - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: