A legbizarrabb betegségek a világon

Hihetetlen, de ezek a betegségek tényleg léteznek. Van köztük olyan is, amelyet sokan megtapasztalnak gyerekként, még ha nem is tudatosul bennük.

Miközben a COVID-19 és annak terjedése, valamint a halálesetek száma hetek óta sokkolja a világot, számos olyan bizarr betegség is létezik, melyekre alig figyelünk, pedig legalább annyira félelmetesek.

Pica-szindróma
Gyermekként sokan megkóstolnak furcsa dolgokat. Fotó: Getty Images

Cotard-szindróma: halottnak hiszik magukat

Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, abban a hitben élnek, hogy meghaltak és oszlásnak indultak, esetleg elvesztették testrészeiket. Állandósult hallucinációik miatt gyakran visszautasítják az ételt vagy akár a fürdést. Hajlamosak ugyanis azt hinni, hogy nincsen gyomruk, így nem tudnák megemészteni az elfogyasztott ételt, vagy attól félnek, hogy ha vizet isznak, az elmossa majd törékeny testrészeiket. A kutatók szerint a Cotard-szindróma oka az agy érzelemfelismerő területében keletkező zavar. A kórt egyelőre gyógyítani nem tudják, gyógyszeres kezeléssel próbálnak segíteni az ebben szenvedőknek.

Idegen akcentus szindróma

Hisszük vagy sem, de az is egy ritka betegség, hogy valaki egyik napról a másikra a saját anyanyelvén, ám idegen akcentussal kezd el beszélni. Annyira különleges ez az állapot, hogy mindössze 60 ilyen esetet írtak még le a világon. A kutatók szerint a tünetegyüttes a beszéd szabályozásáért felelős agyi terület károsodásával áll összefüggésben. Leggyakrabban olyan embereknél alakul ki, akik valamilyen fejsérülést szenvedtek vagy stroke-ot kaptak.

Vízallergia

A vízallergiában szenvedő emberek számára pár cseppnyi folyadék is kínzó tüneteket okozhat. Bár a világon mindössze 30 emberről tudni, s majd mindegyikük nő, aki ebben a betegségben szenved. Képzeljük csak el, hogy számukra az izzadás vagy a sírás is komoly panaszokat jelenthet. Azok, akik ilyen allergiában szenvednek, nem tudnak vízben fürdeni - általában szódabikarbónát és krémeket használnak bőrük tisztítására.

Porfíria: amikor lilává válik a vizelet

A porfíria egy ritka betegség, melyet szerencsére képes kezelni az orvostudomány. Több ismert ember is szenvedett ettől, például Vincent van Gogh vagy Stuart Mária. A porfíria valójában betegségcsoport; különböző típusai a hem termelésében érintett különböző enzimek hiánya miatt alakulnak ki.

Tudjon meg még többet a porfíriáról, a királyok betegségéről. Kattintson és olvassa el.

A hem a hemoglobin-t alkotó egyik fehérje. A szervezet tud alkalmazkodni az enzim működésének kisebb mértékű csökkenéséhez, ilyenkor panaszok nincsenek, de ha olyan hatás éri a szervezetet (általában gyógyszerfogyasztás), ami az amúgy is kis mennyiségben termelődő hem elhasználódásához vezet, akkor a test megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt. Ennek nyomán azonban felszaporodik a porfirin a szervezetben, ami károsíthatja a szöveteket is. Egy része a vizelettel távozik, lilásra színezve azt.

Pica-szindróma: sóvárgás az ehetetlen dolgok után

A Pica-szindrómában szenvedők olthatatlan vágyat éreznek ehetetlen dolgok elfogyasztása iránt. Előfordulhat, hogy földet, krétát, festéket, szappant vagy más egyebet kívánnak, de az ehető ételek közül is a szokatlanokat részesítik előnyben, mint például a nyers liszt vagy rizs.

Ez egyébként leggyakrabban gyerekeknél vagy terhes nőknél alakul ki, a hátterében pedig a szakértők szerint valamilyen hiánybetegség áll, s legtöbbször magától elmúlik.

Forrás: thehealthsite.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső