A kétnyelvű gyerekek ebben másak

Másként gesztikulálnak a kétnyelvű gyerekek, mint egy nyelven beszélő társaik - állapították meg a Zürichi Egyetem kutatói.

Az eddig is ismert volt, hogy a kétnyelvű gyerekek máshogy kommunikálnak, például gyakrabban tisztázzák a félreértéseket és jobban reagálnak beszélgetőpartnerükre. A Zürichi Egyetem kutatói viszont a gesztikulációbeli különbségeket is megvizsgálták.

Sokszor szokták felhozni a kétnyelvűvé nevelés ellen azt az érvet, hogy az lassabb fejlődést okoz, hiszen ahhoz, hogy a két nyelvet ne keverje a gyerek, több időre és energiára van szükség. Valójában azonban a kétnyelvű környezetben felnövő gyerekek ugyanolyan gyorsan fejlődnek, vagy akár még gyorsabban is, mint az egynyelvűek. Ilyen és ehhez hasonló tévhiteket cáfoltunk meg korábbi cikkünkben - olvassa el!

gyerek, kommunikáció, gesztusok, kzmozdulatok, gesztikulácó, kétnyelvű gyerekek,
Sikeresebben kommunikálnak a két nyelven beszélő gyerekek. Fotó: Getty Images

Több információt közölnek

Elsősorban az ikonikus gesztusokat figyelték meg, tehát az olyan kéz- és karmozdulatokat , amelyek egy objektum formáját, működését vagy sebességét szemléltetik. Ilyen például az, amikor az ujjakkal egy olló vágómozgását utánozzuk, vagy amikor a kéz egy gyors mozdulatával a nagy sebességet jelezzük.

Stephanie Wermelinger és kutatócsoportja azt vizsgálta az óvodáskorú gyerekeknél, hogyan értelmezik és alkalmazzák az ikonikus gesztusokat. Az egynyelvű és kétnyelvű gyerekek csoportja a gesztusok megértésében nem, alkalmazásában azonban különbözött: a két nyelven beszélők jobban teljesítettek.

A résztvevő gyerekeknek egy "süket" bábunak kellett elmagyarázniuk, hogy melyik játékot szeretnék tőle elkérni. A kétnyelvű gyerekek eközben több kézmozdulatot használtak, mint egynyelvű kortársaik. Érthetőbben gesztikuláltak, valamint több információt közöltek a kívánt tárgy formájáról és mozgásáról. Ez sikeresebbé tette őket a kommunikációban : a bábu, vagyis az azt mozgató személy könnyebben felismerte, melyik játékra vágynak a gyerekek.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra