A kétnyelvű gyerekek ebben másak

Másként gesztikulálnak a kétnyelvű gyerekek, mint egy nyelven beszélő társaik - állapították meg a Zürichi Egyetem kutatói.

Az eddig is ismert volt, hogy a kétnyelvű gyerekek máshogy kommunikálnak, például gyakrabban tisztázzák a félreértéseket és jobban reagálnak beszélgetőpartnerükre. A Zürichi Egyetem kutatói viszont a gesztikulációbeli különbségeket is megvizsgálták.

Sokszor szokták felhozni a kétnyelvűvé nevelés ellen azt az érvet, hogy az lassabb fejlődést okoz, hiszen ahhoz, hogy a két nyelvet ne keverje a gyerek, több időre és energiára van szükség. Valójában azonban a kétnyelvű környezetben felnövő gyerekek ugyanolyan gyorsan fejlődnek, vagy akár még gyorsabban is, mint az egynyelvűek. Ilyen és ehhez hasonló tévhiteket cáfoltunk meg korábbi cikkünkben - olvassa el!

gyerek, kommunikáció, gesztusok, kzmozdulatok, gesztikulácó, kétnyelvű gyerekek,
Sikeresebben kommunikálnak a két nyelven beszélő gyerekek. Fotó: Getty Images

Több információt közölnek

Elsősorban az ikonikus gesztusokat figyelték meg, tehát az olyan kéz- és karmozdulatokat, amelyek egy objektum formáját, működését vagy sebességét szemléltetik. Ilyen például az, amikor az ujjakkal egy olló vágómozgását utánozzuk, vagy amikor a kéz egy gyors mozdulatával a nagy sebességet jelezzük.

Stephanie Wermelinger és kutatócsoportja azt vizsgálta az óvodáskorú gyerekeknél, hogyan értelmezik és alkalmazzák az ikonikus gesztusokat. Az egynyelvű és kétnyelvű gyerekek csoportja a gesztusok megértésében nem, alkalmazásában azonban különbözött: a két nyelven beszélők jobban teljesítettek.

A résztvevő gyerekeknek egy "süket" bábunak kellett elmagyarázniuk, hogy melyik játékot szeretnék tőle elkérni. A kétnyelvű gyerekek eközben több kézmozdulatot használtak, mint egynyelvű kortársaik. Érthetőbben gesztikuláltak, valamint több információt közöltek a kívánt tárgy formájáról és mozgásáról. Ez sikeresebbé tette őket a kommunikációban: a bábu, vagyis az azt mozgató személy könnyebben felismerte, melyik játékra vágynak a gyerekek.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: