A férfi, aki még 12 évig élt, miután átrepült a koponyáján egy vasrúd

Mi történik az emberrel, ha az egész fejét átszúrja egy óriási vasrúd? Természetesen az agysérülés súlyossága és az erős vérzés miatt meghal – gondolhatnánk. Többségében valóban ez a helyzet, viszont több olyan dokumentált eset is fellelhető, amikor valaki túlélt egy ilyen balesetet.

Bár gyerekként talán még mindent elhisz az ember, amit a tévében lát, idővel rájön, hogy nem árt fenntartással kezelni a filmek és sorozatok történéseit. Leginkább talán a főhősök „sérthetetlensége” kapcsán indokolt a szkeptikusság, hiszen a filmvásznon sokan olyan súlyos sérüléseket is túlélnek egyetlen pisszenés – és maradandó károsodás – nélkül, amelyeknek már a fele is halált okozna a való világban.

Hasonló gondolatokkal néztem végig a közelmúltban egy olyan jelenetet, amelyben egy nő mindenféle fájdalom és funkcióvesztés nélkül veszi tudomásul, hogy a homlokától kezdődően átszúrták az egész koponyáját egy vasrúddal, és így gyakorlatilag egy fához „szögezték” őt. A sérült egy időre eszméletét vesztette, később viszont nemcsak magához tért, de mindenre emlékezett és érthetően kommunikálni is képes volt. Ezt látva el is könyveltem magamban, hogy ez a valóságban biztosan nem történhet meg. Kíváncsiságból azonban utánanéztem, hogy esetleg feljegyeztek-e mégis olyan esetet, ahol – csodával határos módon – túlélt valaki egy hasonlóan súlyos fej- és agysérülést. Meglepő adatokat találtam.

férfi fejsérülését látja el egy egészségügyi dolgozó
Vannak, akik mindenféle komoly károsodás nélkül éltek túl súlyos fej- és agysérüléseket. Fotó: Getty Images

Phineas P. Gage és a 6 kilós vasrúd

175 évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án Phineas P. Gage szörnyű balesetet szenvedett. Az akkor huszonöt éves fiatalember a brit vasútépítő társaságnál dolgozott csoportvezető mérnökként, és éppen egy szikladarab kimozdításához készült elő, amikor a lőpor berobbant, a robbanás erejétől pedig a tömővas nagy sebességgel kilökődött és 25 métert repült – csakhogy eközben még Gage fején is áthatolt, az arccsonttól a fejtetőig. Az, hogy a férfi ebbe nem halt bele azonnal, eleve hihetetlenül hangzik. De még elképzelhetetlenebbnek tűnik a történet, ha azt is hozzávesszük, hogy egy 6 kilogrammot nyomó, 1,1 méter hosszú és 3,2 centiméter átmérőjű vasrúdról van szó, amely éppen a hegyes végével fúródott át a mérnök fején, szétroncsolva így az agy bal frontális lebenyét.

A megdöbbentő sztori itt még nem ért véget. A baleset után ugyanis néhány perccel Gage már beszélni és sétálni tudott, majd egy kilométert utazott otthonáig, ahol aztán felkeresett egy szakembert. A fiatalember esetét dokumentáló orvos, dr. John Martyn Harlow feljegyzései szerint a férfi végig eszméleténél volt, és teljes mértékben emlékezett a balesetre. Fájdalmait hősiesen tűrte, közben viszont erősen vérzett és rendszeresen hányt.

Szeptember 23-án aztán félkómás állapotba került. Nem kommunikált, csak akkor, ha valaki kérdezte, és akkor is jellemzően csak egy-egy szótag hagyta el a száját. A barátai már előkészítették a koporsót és a férfi halotti ruháját, mert biztosak voltak benne, hogy hamarosan temethetik őt. Október elején azonban meglepő javulás vette kezdetét: Gage nagy sétákat tett teljesen egyedül, november közepére pedig már a fejfájása is elmúlt. A férfi végül 1860-ban, csaknem 37 évesen halt meg, ami azt jelenti, hogy teljesen valószerűtlen módon még 12 évig élt szörnyű balesete után.

Phineas P. Gage
Phineas P. Gage és a sérülését okozó vasrúd. Az eredeti kép Jack és Beverly Wilgus munkája, jelenleg a Warren Anatómiai Múzeumban található. Forrás: wikimedia

A brutális agysérülés azonban mégsem múlt el nyom nélkül. A férfinak ugyanis olyannyira átalakult a személyisége és a viselkedése a balesetet követően, mintha egy teljesen új ember lett volna belőle. A feljegyzések szerint a korábban figyelmes, kedves és precíz férfi fegyelmezetlenné, figyelmetlenné, agresszívvá, perverzzé és trágárrá vált. Családtagjai és barátai elmondása szerint a sérülést követő években csupán árnyéka volt korábbi önmagának.

Egy későbbi, a halála előtt készült jelentésből azonban már azt lehetett kiolvasni, hogy a súlyos személyiségtorzulás csupán átmeneti volt. Amikor ugyanis Gage már Chilében dolgozott postakocsi-vezetőként, sokat javult, szociális és alkalmazkodási készségei jobban funkcionáltak. Mindenesetre azóta is az orvostudomány leghíresebb és legtöbbet kutatott esetei között tartják számon Gage történetét.

A történelem ismétli önmagát

Csaknem 164 évvel a fenti eset után a történelem megismételte önmagát, 2012. augusztus 15-én ugyanis egy kísértetiesen hasonló baleset érte a huszonnégy éves brazil építőmunkást, E. L.-t. A földszinten dolgozó, térdelő férfi koponyáján átszúródott egy 4 kilogrammot nyomó, 16 milliméter átmérőjű és 2,5 méter hosszú acélrúd, amely 15 méter magasból, nagyjából 62 kilométer/órás sebességgel esett rá.

A férfi szintén életben maradt, és bár a jobb frontális lebenye súlyosan károsodott, ennek semmilyen komoly következménye nem lett – leszámítva némi koordinációs problémát, illetve az úgynevezett poszttraumás epilepsziát. Nála tehát nem lépett fel személyiségváltozás, mint Gage-nél, noha hihetetlen túlélése miatt E. L.-t gyakran csak a „modern kor Phineas Gage-eként” emlegetik.

E. L. koponyáján áthaladó vasrúd
Az E. L. koponyáján áthaladó vasrúd útja és hatása a fehérállomány szerkezetére. Forrás: The Lancet

A férfit két hétig tartották kórházban, majd hazaengedték, a baleset után három hónappal pedig újra munkába állt az építkezésen. E. L. kilenc hónapig gyakorlatilag úgy élte az életét, mintha mi sem történt volna – aztán egy napon generalizált tónusos-klónusos rohamot kapott, amely eszméletvesztéssel, valamint az egész testet érintő izomrángásokkal jár. A roham miatt abbahagyta a munkát, és elkezdett egy gyógyszeres kezelést, amely során nyolcóránként be kellett vennie 300 milligramm epilepsziaellenes oxkarbazepint. Amikor az előírásoknak megfelelően szedte a gyógyszereit, akkor minden rendben volt – ám amint eltért az orvos utasításaitól, ismét rohama lett.

Már egy kisebb sérülés is okozhat nagy bajt

A fentebb ismertetett esetek azért is egyedülállóak, mert már sokkal kisebb fejsérülések is halállal végződhetnek. 2022 januárjában például futótűzként terjedt a nemzetközi sajtóban a hír, miszerint holtan találták meg Bob Saget amerikai humoristát a hotelszobájában, miután beverte a fejét és – nem törődve az esetleges következményekkel – lefeküdt aludni. Mint kiderült, a 65 éves férfi fejét ért ütés annyira erős volt, hogy koponyatörést okozott, később pedig agyvérzést idézett elő.

Az agysérülések súlyossága egyébként az enyhe agyrázkódástól egészen a legkomolyabb, traumás agysérülésekig (TBI) terjed, és már az előbbi is számos – fizikai, érzékszervi és kognitív – panaszt előidézhet. A Hackensack Meridian Health ismertetője szerint az agysérüléssel összefüggő leggyakoribb tünetek közé az alábbiakat soroljuk:

  • fejfájás,
  • látászavar,
  • alvási nehézség,
  • fényérzékenység,
  • hangérzékenység,
  • memóriazavarok,
  • koncentrációs és figyelemzavar,
  • döntéshozatali képesség romlása,
  • az érzelmek kimutatásának vagy szabályozásának nehézségei.

A híres embereket sem kerülik el a súlyos sérülések 
Több történelmi személyiségről és sztárról is ismert, hogy súlyos agysérülést szenvedtek, végül azonban felépültek, és teljes életet éltek. Az Advantage Healthcare Systems gyűjtése szerint közéjük tartozik például az egykori angol uralkodó, VIII. Henrik, aki kétszer is elég komolyan megsérült. 33 éves korában egy lándzsa fúródott a fejébe, egy évvel később pedig egy óriási esés után a fejére érkezett. Ezeket követően még huszonhárom évig uralkodott. De a korábbi amerikai elnök, Abraham Lincoln sem úszta meg traumás agysérülés nélkül. Őt még gyerekkorában fejbe rúgta egy öszvér, a sérülés pedig rontott ugyan a látásán és az arcizmok mozgásán, de a kognitív képességeket nem befolyásolta.
James Cracknell kétszeres olimpiai bajnok sportoló véglegesen elvesztette ízérzékelését egy komoly fejsérülést követően. Gary Busey amerikai színész egy motorbaleset következtében sérült meg, és több mint egy hónapig kómában volt, de utána teljesen felépült és visszatérhetett a színészethez. Az Apple Computers társalapítójánál, Steve Wozniaknál pedig egy repülőgép-baleset okozott anterográd amnéziát, amely egy súlyos tanulási zavar, az új információk megjegyzésének képtelensége. Ez az állapot több mint egy hónapig állt fenn nála, de aztán teljesen rendbe jött.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra