550 millió éves belet találtak

Megtalálták az eddigi legrégibb, 550 millió éves megkövült bélszakaszt a nevadai sivatagban.

Több mint félmilliárd éve a földi életet olyan egyszerű tengeri organizmusok jelentették, amelyek mása a mai vizekben nem található meg. Mintegy 450 millió évvel ezelőtt azonban látványos változások kezdődtek az egyszerű állatok világában. Megjelentek a ma is élő állatcsalád ősei, egyebek mellett a primitív rákok és férgek. A tudósok szerint a fosszíliák fontos információkkal szolgálhatnak az állatvilág történetének legkorábbi szakaszáról.

bélszakasz, kövület, régészeti leletek, fosszíliák, állatvilág
bélszakasz, kövület, régészeti leletek, fosszíliák, állatvilág

Cső alakú kövületeket vizsgáltak

A Missouri Egyetem kutatócsoportja - Jim Schiffbauer vezetésével - cső alakú kövületeket vizsgált meg. "Ezek a fosszíliák nemcsak a legrégibb bélszakaszt rejtik, hanem abban is segítenek, hogy meghatározzuk ennek a fontos kövületcsoportnak az evolúciós helyét" - mondta a geológus.

A kövületek a cloudinidák családjába tartoznak, amely az ediakara földtörténeti időszak utolsó 10-15 millió évében élt, vagyis az úgynevezett kambriumi robbanást közvetlenül megelőző időszakban. A kambriumi robbanás mintegy 10 millió éves időszakában (530 millió évvel ezelőttől kezdve) hirtelen jelentek meg a kövületekben a mai állatok ősei. "A vizsgált struktúrákról az elemzés után kijelenthetjük, hogy anatómiai felépítésük inkább hasonlít a férgekére, mint a korallokéra" - tette hozzá.

A kutatók az egyetem röntgen-mikroanalízis berendezésének segítségével elkészítették a kövület egyedülálló, háromdimenziós képét. Ezzel a technikával láthatóvá vált, mi van a fosszilis struktúra belsejében. "CT-képalkotással gyorsan értékelni tudjuk, milyen belső jellemzői vannak a fosszíliának - anélkül, hogy kárt tennénk benne" - mondta el Tara Selly geológus, a tanulmány társszerzője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: